Politik

Overrasket Kerry besøger Grønland: Klimaforandringerne er voldsomme

Fra en båd på Diskobugten fortalte John Kerry, at den globale klimaaftale ikke er nok, hvis vi vil udbedre de værste skader.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, havde under sit besøg i Danmark ønsket at få en øjenåbner i forhold til klimaforandringerne.

Og det var lige nøjagtig, hvad han fik, da han sammen med udenrigsminister Kristian Jensen fredag var på sejltur i Grønland for at se konsekvenserne af den globale opvarmning.

Netop Grønland er af de steder på jorden, der er hårdest ramt af klimaændringerne, og her kunne den amerikanske udenrigsminister fra en båd på Diskobugten ved selvsyn se afsmeltningen af de enorme ismasser.

 - Der sker nogle voldsomme forandringer. Man kan se det med det blotte øje, hvor meget isen har trukket sig tilbage på bare 15-20 år. Der er mærker efter den, sagde John Kerry fredag.

Global klimaaftale er ikke nok

Den amerikanske udenrigsminister var selv en af drivkræfterne bag den globale klimaaftale, der blev indgået i Paris i december.

Under besøget i Grønland understregede han nødvendigheden af, at aftalens målsætninger efterleves i de enkelte lande. Men han sagde også, at det ikke er nok.

- Vi skal alle sammen gøre noget endnu hurtigere for at indføre nye energiformer, som er vedvarende og grønne. De findes og er klar til at blive taget i brug, hvis regeringer og den private sektor træffer de rigtige beslutninger.

På båden ude i Diskobugten fortalte John Kerry, at han er taget til Grønland for at understrege vigtigheden af at bekæmpe den globale opvarmning, men også for selv at blive klogere.

- Jeg har lært noget. Der er ingen tvivl om, at vi bidrager til klimaforandringerne. Vi mennesker kan træffe nogle beslutninger, som kan råde bod på den skade, der er sket, eller i det mindste udbedre de værste skader. På den måde kan vi bevare det liv, der er på jorden, sagde John Kerry.

Jensen: Amerikanerne er stadig en meget stor udleder

TV 2’s korrespondent Ole Kolster fortæller, at amerikanerne på det seneste har øget sin interesse for det arktiske område.

Hvor det tidligere kun var Alaska har USA i dag et stort politisk fokus på blandt andet Grønland. Ud over klimaforandringerne skyldes det også, at der i løbet af de næste ti år skal forhandles om kontinentalsoklen, som muligvis indeholder indbringende olie og gas.

Derudover ønsker amerikanerne også, at Danmark øger forsvarsudgifterne for blandt andet bedre at være i stand til at hævde suverænitet på Grønland.

Om det amerikanske ønske resulterer i flere penge til forsvaret ville udenrigsminister Kristian Jensen fredag ikke svare på. Han ville til gengæld gerne sætte ord på USAs rolle i kampen mod global opvarmning.

- Amerikanerne har haft et meget, meget stort ansvar og er stadig en meget stor udleder, men John Kerry og Obama har også et meget stort ansvar for, at vi fik lavet en aftale i Paris, siger Kristian Jensen.

Den danske udenrigsminister håber, at John Kerrys besøg kan være med til at øge den amerikanske befolknings interesse for klimaudfordringerne.