Kommentator Hans Engell tror ikke på en VO-regering

EU-politikken kan stå i vejen for et regeringssamarbejde mellem Venstre og Dansk Folkeparti, spår Hans Engell.

Dansk Folkeparti vil i regering. Det siger partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, lørdag i Politiken.

Den melding vækker opsigt hos politisk kommentator Hans Engell, der mener, at særligt ét emne vil gøre livet meget svært for en VO-regering.

- Det er en helt ny melding, fordi Dansk Folkeparti nu meget målrettet går efter regeringsdeltagelse.

Kan ikke sidde i samme regering

- Det er interessant, fordi det sidste år siden valget har bragt Dansk Folkeparti længere væk fra ministerposter. På hele EU-temaet er det tydeligt, at afstanden mellem Venstre og Dansk Folkeparti meget stor.

Ved det seneste valg blev Dansk Folkeparti Folketingets næststørste parti og det største parti i blå blok. Alligevel pegede partiet på Venstres Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

Dengang troede Hans Engell på, at en regeringssamarbejde mellem de to partier var muligt på trods af uenighederne om EU. I dag er han af en anden holdning:

- Tager vi de meldinger fra de to partier, vil de slet ikke kunne sidde i regering med hinanden, siger Hans Engell.

Ikke opnået nok

En del af baggrunden for Dansk Folkepartis nye position er ifølge Hans Engell også, at statsminister Lars Løkke Rasmussen har samarbejdet så meget med Socialdemokraterne, som han har.

- Meldingen er måske også et udtryk for, at Kristian Thulesen Dahl heller ikke mener, at Dansk Folkeparti målt på synlighed og indflydelse har fået, hvad positionen som det største borgerlige berettiger til, siger kommentatoren.

- Selv om de har haft indflydelse på udlændingepolitikken og politiforliget, så har dialogen mellem Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen været mindst lige så tæt, hvis ikke tættere end med Kristian Thulesen Dahl.

Kristian Thulesen Dahl taler lørdag klokken 11 på Folkemødets hovedscene.