Politik

Tre ud af fire danskere: USA gør for lidt for klimaet

Vælgerne er usikre på, hvor meget USA egentlig vil gøre, vurderer en ekspert.

Et af de emner, der er på dagsordenen under USA’s udenrigsminister John Kerrys officielle besøg i Danmark er klimaet.

Et område, som USA slet ikke har tilstrækkeligt fokus på, mener et stort flertal af danskerne ifølge en meningsmåling, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken i anledning af besøget.

73 procent svarer, at USA har ’for lidt’ eller ’alt for lidt’ fokus på at føre en klimavenlig politik. Ingen mener, at USA har ’for stort’ fokus på klimaet, mens 17 procent svarer passende og andre otte procent svarer ’ved ikke’.

Retssager trækker klimaindsats ud

Jarl Krausing, der er international chef i tænketanken Concito, og har arbejdet som klimastrategisk rådgiver for Verdensbanken, forklarer, at klimaindsatsen i USA konstant forhales.

- Alle Obamas tiltag bliver hele tiden prøvet ved domstolene, og derfor ligger der en lang række retssager, som hele tiden forsinker processen. Så USA er bestemt i gang, men det tager tid, siger han til TV 2.

Retssagerne anlægges blandt andet af de store energi- og olieselskaber, men også af de enkelte stater. Samtidig kommer USA fra et langt højere udgangspunkt end eksempelvis Danmark, når det kommer til udledningen af kulstof.

SF's vælgere er mest kritiske

- Amerikanerne skal selvfølgelig gøre mere, end de gør, men det skal Danmark også. Jeg tror, målingen her er et udtryk for, at der blandt danskerne er en stor usikkerhed om, hvor USA vil hen klimapolitisk. Eksempelvis vil Republikanernes kommende præsidentkandidat Donald Trump det stik modsatte af tidligere præsidenter. Det skaber en usikkerhed i forhold til hvor godt forankret klimapolitikken er, siger Jarl Krausing.

Ser man på de enkelte partier, er det særligt SF’s, Enhedslistens og Alternativets vælgere, der ikke er imponerede over USA's indsats for klimaet. Hos SF’erne er det 95 procent, der vender tommelfingeren nedad til USA's fokus på at føre en klimavenlig politik, mens tallet både for Alternativet og Enhedslisten er 94 procent. Til sammenligning mener blot 57 procent af Dansk Folkepartis vælgere, at USA gør for lidt på klimaområdet.

John Kerry rejser fredag til Grønland med den danske udenrigsminister Kristian Jensen (V) for at få syn for sagen. Her skal de to nemlig drøfte Arktis og se, hvordan klimaforandringerne påvirker det grønlandske samfund.