Politik

Kerry: Jeg kan blive ved med at nævne gode samarbejder med Danmark

For første gang i fire år gæster USA's udenrigsminister Danmark.

FAKTA: John Kerry i Danmark

Den amerikanske udenrigsminister John Kerry besøger Danmark og Grønland den 16.-17. juni.

Han skal mødes med bl.a. statsminister Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister Kristian Jensen og Dronning Margrethe.

Meldingerne går på, at besøget særligt kommer til at fokusere på samarbejdet om Arktis, klima, Syrien, Islamisk Stat (IS), Ukraine og handel.

John Kerry bliver den niende amerikanske udenrigsminister til at besøge Danmark.

Knap ni minutter.

Så kort var det møde, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holdt med den amerikanske udenrigsminister John Kerry i Statsministeriet efter at John Kerry tidligere torsdag landede i København til et statsbesøg, han selv beskriver som "latterligt kort". Allerede fredag går turen nemlig videre til Grønland.

Statsministeren lagde ud med at sige tak for sidst. I maj var han til et såkaldt nordisk topmøde i Det Hvide Hus i Washington D.C., hvilket var både ”produktivt og muntert”.

- Det viste, at der er særlige bånd mellem de to lande, sagde Løkke, inden han fortsatte med at give kondolencer. Først til Storbritannien, hvor Labour-politikeren Jo Cox torsdag blev stukket ned og skudt, hvilket hun sidst på eftermiddagen døde af.

- Mine tanker er med Jo Cox’ familie og familie. Det var et chok for mig, at en britisk politiker blev dræbt mit under valgkampen, sagde Løkke og overbragte derefter Kerry sine kondolencer for weekendens terrorangreb i Orlando, hvor 49 mennesker døde.

- Vi står skulder ved skulder med USA

- Tolerance og kærlighed blev mødt med vold. Ligestilling er en hjørnesten i vores samfund. Retten til at være hvem man er og elske den man vil. Vi står skulder ved skulder med USA, understregede Løkke.

Det gælder også, når det kommer til samarbejdet med USA på områder som klima, migration og kampen mod terror. En kamp, hvor USA er ”forenet og fast besluttet” på at vinde over terrororganisationen Islamisk Stat.

Også på klimaområdet har Danmark et tæt parløb med USA. Her er USA nyttige i forhold til at finde løsninger på de globale udfordringer.

- Klimaforandringer i Arktis sker hurtigt, og jeg er derfor glad for, at du i morgen tager til Grønland. Det er et sted på jorden, hvor man virkelig kan se betydningen af klimaforandringer, sluttede Løkke.

Taknemmelig Kerry

Ved det korte pressemøde i statsministerens kontor fik den amerikanske udenrigsminister adskillelige gange takket Danmark for landets indsats på flere områder. 

John Kerry udtrykte blandt andet sin taknemmelighed for den indsats, de danske tropper udfører i Mellemøsten, ligesom han var glad for det arbejde, Danmark udfører for at sikre en sund, global økonomi og et grønnere klima.

Det var altså en lang liste, udenrigsministeren kunne takke Danmark for, lod han forstå på mødet, og det var han ikke bleg for at lave sjov med:

- Jeg er ked af, at mit besøg i Danmark bliver så latterlig kort, men jeg er utrolig glad for at være her. Og jeg kunne jo blive ved med at opliste de gode samarbejder, USA har med Danmark, siger John Kerry.

Tredje dansk-amerikanske møde i år

John Kerrys officielle besøg i Danmark er det tredje dansk-amerikanske møde i år.

I marts var Kristian Jensen på besøg hos Kerry i Washington D.C. og i maj var Lars Løkke Rasmussen til nordisk topmøde i Det Hvide Hus.

Sidste gang, en amerikansk udenrigsminister var i Danmark, var i 2012, hvor den danske udenrigsminister Villy Søvndal (SF) fik besøg af daværende udenrigsminister Hillary Clinton. Besøget understreger det tætte forhold, der er mellem USA og Danmark, vurder USA-analytiker Mads Fuglede.

- USA opfatter Danmark som en af de vigitgste og mest loyale allierede i Europa. Det er et forhold, man gerne vil pleje.

Besøget i København slutter fredag, hvor John Kerry rejser med udenrigsminister Kristian Jensen til Grønland. Her skal de to drøfte Arktis.

TV 2 følger besøget - både her og på TV 2 NEWS.