Politik

Her er de tre emner, Kristian Jensen vil tale med Kerry om

Arktis, sikkerhedspolitik og frihandel er de tre emner, der er på udenrigsministerens dagsorden.

Når Danmarks udenrigsminister Kristian Jensen (V) torsdag og fredag mødes med sin amerikanske kollega, USA's udenrigsminister, er der først og fremmest tre emner på dagsordenen.

Det fortalte Kristian Jensen, da han gæstede TV 2 News torsdag eftermiddag – et par timer før det officielle besøg begynder.

Som det første nævnte han det arktiske spørgsmål.

- John Kerry er en veteran i miljøpolitikken. Han var med helt tilbage, da man aftalte Koyto-protokollen i 1990’erne og har fulgt det tæt lige siden. Det er meget vigtigt, at vi både får beskyttet Arktis som det helt unikke område, men også giver Grønland mulighed for at udnytte de potentialer, der ligger i Grønland, fortæller Kristian Jensen.

Genopbygningen bør gå hurtigere

Også sikkerhedspolitik vil komme til at fylde en del på mødet mellem to udenrigsministre.

- Det er en meget vigtig del af det, vi samarbejder med USA om. Hele bekæmpelsen af Islamisk Stat i Syrien og Libyen, hvor Danmark deltager med F16’ere og bygger op til at deltage mere og mere også i genopbygningen af de områder, der bliver befriet, siger Kristian Jensen.

FAKTA: John Kerry i Danmark

Den amerikanske udenrigsminister John Kerry besøger Danmark og Grønland den 16.-17. juni.

Han skal mødes med bl.a. statsminister Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister Kristian Jensen og Dronning Margrethe.

Meldingerne går på, at besøget særligt kommer til at fokusere på samarbejdet om Arktis, klima, Syrien, Islamisk Stat (IS), Ukraine og handel.

John Kerry bliver den niende amerikanske udenrigsminister til at besøge Danmark.

Ifølge den danske udenrigsminister går det ”rigtig godt” med at få trængt terrorbevægelsen Islamisk Stat tilbage, men der kunne godt være mere fremskridt i genopbygningen af freden og infrastrukturen. Det er noget, han gerne vil skubbe på.

- Det er der, vi har brug for amerikanerne. De er selv med og investerer i det, men hvis vi også tager det mere aktivt op i deres dialog, kan vi få flere lande. Det ville jo hjælpe, hvis flere lande også er med i genopbygningen.

Speciel flyvetur

Som det det tredje emne på Kristian Jensens notesblok nævner han velstand – forstået som frihandel. USA og EU arbejder i øjeblikket på en stor frihandelsaftale, kaldet TTIP, som ifølge Kristian Jensen kan skabe jobs både her og i USA. Også her er der brug for fremskridt.

- Jeg kunne godt tænke mig at få skub på frihandelsforhandlingerne, siger han.  

John Kerrys officielle besøg i Danmark er det tredje dansk-amerikanske møde i år. I marts var Kristian Jensen på besøg hos Kerry i Washington D.C. og i maj var Lars Løkke Rasmussen til nordisk topmøde i Det Hvide Hus. Det bekræfter det tætte forhold mellem de lande, siger Kristian Jensen, som særligt ser frem til én ting.

- Det at komme med Kerrys fly fra København til Grønland bliver en speciel oplevelse. Jeg vil i hvert fald gerne indrømme, at jeg glæder mig.