Politik

Danskerne frygter, at venskab med USA øger terrorrisiko

40 procent af danskerne mener, at et nært forhold til USA øger risikoen for at terroren rammer Danmark. Terrorforsker giver dem delvist ret.

Mange danskere mener, at vores nære alliance med den politiske stormagt USA er medvirkende til en større risiko for terror indenfor Danmarks grænser.

Det viser en måling, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken i anledning af den amerikanske udenrigsminister John Kerrys besøger Danmark i dag og i morgen.

I målingen erklærer 4 ud af 10 sig helt enige eller overvejende enige i, at vores alliance med USA øger terrorrisikoen her i landet.

Men ifølge terrorforsker Carsten Bagge Laustsen, som forsker i terrorisme ved Aarhus Universitet, så er det at male fanden på væggen, selvom der kan godt være lidt rigtighed i frygten.

John Kerry i Danmark

Den amerikanske udenrigsminister John Kerry besøger Danmark og Grønland den 16.-17. juni.

Han skal mødes med bl.a. statsminister Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister Kristian Jensen og Dronning Margrethe.

Meldingerne går på, at besøget særligt kommer til at fokusere på samarbejdet om Arktis, klima, Syrien, Islamisk Stat (IS), Ukraine og handel.

John Kerry bliver den niende amerikanske udenrigsminister til at besøge Danmark.

- Der er en høj grad af anti-amerikanisme i Mellemøsten, og i udpræget grad i de mellemøstlige islamistiske terrororganisationer, så jo – når man bliver forbundet med amerikansk krigsførelse, så bliver holdningen til Danmark påvirket negativt, siger Carsten Bagge Laustsen.

Men, påpeger lektoren, så skal man nok ikke overdrive terrororganisationers bevidsthed om den danske krigsdeltagelse, da Danmark leverer et beskedent bidrag til den samlede krigsindsats.

- Så det nære forhold til USA har måske en betydning – men betydningen skal ses i forhold til den formodentlig relativt beskedne bevidsthed om Danmark og den danske krigsdeltagelse. Påvirkningen er der altså, men effekten er svag, siger Carsten Bagge Laustsen.

Effekten skal findes ved hjemlige terrorister

Ifølge Carsten Bagge Laustsen så skal danskerne altså ikke frygte mellemøstlige islamistiske terrororganisationer i særlig høj grad.

Men hvis man overhovedet skal snakke om, at det nære forhold til USA øger terrorrisikoen, så skal man nok kigge inden for vores egne grænser.

- For en terrorist, som er bosat eller har rødder i Danmark, er det ret oplagt, at den danske krigsdeltagelse vil kunne bruges i legitimeringen af et terrorangreb. For dem fylder Danmark og en dansk virkelighed helt oplagt meget. Men for terrorister med mellemøstlig baggrund vil det uden tvivl ikke være sådan. Her vil fokus primært være på de lande, som har et stort militært engagement i konflikten, på tidligere kolonimagter og på lande som understøtter regimer i Mellemøsten. USA’s støtte til Israel er her helt afgørende, siger Carsten Bagge Lausten.

Især venstreorienterede er kritiske overfor USA-venskabet

Danskerne støtter op om det tætte bånd til USA. 64 procent af vælgerne er nemlig enige i, at forholdet er afgørende for vores velstand og sikkerhed. 

Dykker man ned i målingen viser det sig også, at især én gruppe danskere er bekymrede for terror på grund af vores forhold til stormagten: Nemlig vælgere, der stemmer til venstre for midten, og Enhedslistens vælgere i særdeleshed.  

Hos sidstnævnte er 58 procent enige i at forholdet øger terrorrisikoen, mens vælgerne hos De Konservative nærmest ikke frygter det – i hvert fald er det kun 27 procent af dé vælgere, som erklærer sig enige.