Politik

To ud af tre vælgere bakker op om Danmarks tætte forhold til USA

USA's præsident Barack Obama er en af Danmarks næreste alliancepartnere - og sådan bør det fortsætte med at være, mener flertallet af vælgerne. JIM LO SCALZO / Scanpix

Der er intet alternativ til alliancen med USA, mener Venstre. Enhedslisten efterlyser, at Danmark lærer at sige andet end ja, når USA kalder.

Da USA's tidligere præsident George W. Bush i sin tid proklamerede, at enten var man med USA, eller også var man imod landet, var den daværende danske statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ikke sen til at melde sig under fanerne.

Og senere fulgte Helle Thorning-Schmidt trop og erklærede under et statsbesøg, at Danmark og USA har et ”ubrydeligt venskab”.

Det er vælgerne tilsyneladende helt enige i, hvis man skal tro en meningsmåling, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken i anledning af den amerikanske udenrigsminister John Kerrys officielle besøg i Danmark i morgen.

I målingen svarer 64 procent af danskerne, at de er helt enige eller overvejende enige i, at Danmarks forhold til USA er afgørende for vores velstand og sikkerhed. Blot 14 procent svarer, at de er helt uenige eller overvejende uenige i udsagnet.

Venstre: USA er en af vores nærmeste venner

Det glæder Venstres udenrigspolitiske ordfører i Folketinget, Michael Aastrup Jensen. Blandt Venstre-vælgerne er det ikke blot 64, men 86 procent af vælgerne, der helt enige eller overvejende enige i USA’s betydning.

- USA er en af vores nærmeste allierede og venner. Ikke bare militært, men også handelsmæssigt, hvor eksporten til USA er stigende. Vi har gjort os umage med at have et godt politisk forhold til USA. Det betyder ikke, at vi ikke siger fra, når vi synes USA gør for lidt på et givent område, men der er bare ikke megen uenighed, siger han til TV 2.

Danmarks og USA's udenrigspolitiske linje er sammenfaldende i mange af tidens spørgsmål - eksempelvis truslen fra terrororganisationen Islamisk Stat og modstanden over for Ruslands aggressivitet. Heldigvis, for det er ifølge Venstre-ordføreren svært at forestille sig alternativer.

- Vi kunne enten alliere os med Rusland eller Kina, men det er absolut ikke en vej, jeg ønsker at gå for nu at sige det mildt.

Enhedslisten: Vi skal tænke os bedre om

Det ønsker Enhedslisten heller ikke, men udenrigsordfører Nikolaj Villumsen mener ikke, at det tætte samarbejde bør udelukke, at vi tænker os om, når USA kalder og eksempelvis beder os om at deltage i en krig. For det er langt fra altid, vi har samme interesser, mener han.

- Når man ser på Irak-krigen, så skabte den død og kaos i Mellemøsten og banede vejen for Islamisk Stat og store flygtningestrømme. Det er et eksempel på, at det er uklogt blindt at følge de beslutninger, der træffes i Washington. Jeg ser langt hellere, at Danmark prioriterede at styrke FN. Ikke mindst set i lyset af, at vi risikerer at få Donald Trump som præsident, siger han til TV 2.