Politik

Thorning taler ud: Jeg kastede ting efter tv’et

Den tidligere statsminister fortæller om interne kampe i Socialdemokraterne og om hvordan øgenavnet Gucci-Helle påvirkede hende.

Der var interne kampe, dårlige meningsmålinger, en tumultarisk regeringsomdannelse og et øgenavn, der klistrede til hende som var det gaffertape.

Helle Thorning-Schmidts ti år som leder af Socialdemokraterne, herunder knap fire år som statsminister, var ikke altid nogen dans på roser. Det fortalte hun om i et længere live-interview på det amerikanske magasin Fortune’s konference Most Powerful Women, der fandt sted på et hotel i Londons West End mandag aften.

Hvis man er i politik, og man er leder af et parti, og man kæmper for at være statsminister, skal man altid være klar til at være i krig.

Helle Thorning-Schmidt (S), tidligere statsminister

- Man skal altid være klar til at slås, for der er altid nogle, der er ude efter dig, og hvis du ikke er klar til det, så bliver du overrasket, sagde Helle Thorning-Schmidt og fortsatte:

- Hvis man er i politik, og man er leder af et parti, og man kæmper for at være statsminister, skal man altid være klar til at være i krig. Det er i dit eget parti og med andre partier, andre mennesker og medierne. Man skal altid være klar til at slå tilbage.

- Jeg har været i hård kamp i mit eget parti

Det blev nødvendigt flere gange, fortalte Helle Thorning-Schmidt, der siden hun forlod Folketinget har arbejdet som direktør for Save the Children International.

- Jeg har været i hårde valgkampe, hvor vi var hårde ved hinanden, to mennesker, der kæmper om at blive statsminister. Selv om det er et lille land, betyder det meget i den situation, så jeg har været i meget hård kamp. Og jeg har været i hård kamp i mit eget parti. Jeg var nødt til at fyre ministre, jeg var nødt til at omdanne regeringer, sagde hun.

Den mest dramatiske omdannelse var, da SF på dramatisk vis forlod regeringen tilbage i februar 2014 som følge af DONG-sagen. De svære beslutninger var Helle Thorning-Schmidt ikke ene om at tage, selv om hun sad for bordenden.

Kollegaen, der lignede en pose lort

- Hvis man tager beslutninger, der influerer på andre menneskers liv, skal man være klar til at slås og ikke tage det for personligt, tilføjede hun, der også kom ind på det øgenavn, der klæbede til hende grundet hendes forkærlighed for dyre designertasker.

Det var det daværende socialdemokratiske europaparlamentsmedlem Freddy Blak, der sammen med tidligere minister Ritt Bjerregaard (S) fandt på tilnavnet Gucci-Helle, da Helle Thorning-Schmidt sad i Europa-Parlamentet.

Det fik angiveligt Helle Thorning-Schmidt til at brage døren op til hans kontor og råbe:

- Du skal kraftedme ikke kalde mig for Gucci, bare fordi jeg ikke går rundt og ligner sådan en pose lort som dig!

Kendte øgenavne

Ikke kun Helle Thorning-Schmidt er blevet tildelt øgenavne:

Lars Løkke Rasmussen

"Lille Lars fra Græsted"

Lars Løkke Rasmussen brugte selv beskrivelsen "Lille Lars fra Græsted", da han på et ekstraordinært landsmøde i Venstre overtog formandsposten fra Anders Fogh Rasmussen i 2009 - som i øvrigt blev kaldt hulemand på grund af hans stærkt liberale holdninger, der kom til udtryk i bogen "Fra socialstat til minimalstat".

De efterfølgende år var udtrykket meget brugt om den nuværende statsminister. Sidenhen har flere øgenavne også fuldt landets statsminister, der alle har kredset om ord som ’fadøl’ og ’bilag’.

Lars Løkke er i øvrigt 172 cm høj.

Foto: Scanpix

Bjarne Corydon

"Blå Bjarne"

Udtrykket ’Blå Bjarne’ er optaget i Den Danske Ordbog – og dækker over en arbejdervælger, der svinger mellem at stemme socialdemokratisk og borgerligt.

Men en tidligere dansk politiker, måtte også se udtrykket klæbe til sig. Finansminister Bjarne Corydon (S) fik prædikatet efter forløbet med salget af statens andel i energiselskabet DONG i 2014. Corydon er i dag ansat i konsulenthuset McKinsey.

Foto: Scanpix

Troels Lund Poulsen

"Trolex"

Den nuværende erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen (V), takkede i 2010 ja til at modtage et dyrt Rolex-ur fra en sheik i oliestaten Qatar.

Det medførte efterfølgende en del debat, og den daværende minister måtte efterfølgende se sit navn trukket sammen til Trolex.

Foto: Scanpix

Lene Espersen

"Ferie-Lene"

Den tidligere udenrigsminister, vicestatsminister og partiformand Lene Espersen (K) burde ifølge kritikere have prioriteret arbejdet over familien, da hun i 2010 meldte afbud til et møde i Arktisk Råd til fordel for en privat ferie på Mallorca.

Lene Espersen fik derefter prædikatet ’Ferie-Lene’ på sig. Tidligere havde hende og partifællerne Gitte Seeberg og Henriette Kjær fået tilnavnene Kylle, Pylle og Rylle.

Foto: Scanpix

Marianne Jelved

"Damen med håndtasken"

Den tidligere radikale leder Marianne Jelved omtalte sig selv som ’damen med håndtasken’ på et radikalt landsmøde i 1998 – og det er siden hængt ved. Især når Marianne Jelved skal beskrives som den skrappe type. 

Foto: Scanpix

Bendt Bendtsen

"Bendt Betjent"

Nuværende medlem af Europa-Parlamentet, tidligere partiformand og erhvervs- og vækstminister Bendt Bendtsen (K) har i sit civile liv arbejdet som politiassistent i Odense - og fik derfor hurtigt tilnavnet Bendt Betjent, hvilket også er i tråd med partiets linje i retspolitikken.

Tilnavnet har Bendt Bendtsen senere har taget til sig - eksempelvis i seneste valgkamp til Europa-Parlamentet, hvor han sagde, at "Bendt passer på EU".

Foto: Scanpix

- Jeg lod det ikke gå mig på

Det var ikke rart at få det tilnavn, fortalte Helle Thorning-Schmidt i interviewet mandag. Men hun lod sig ikke kue.

- De kritiserede den offentlige person, men jeg følte aldrig, at de kritiserede mig som person. Jeg har været meget vred, og jeg har været trist. Jeg har kastet ting efter tv’et – så jeg vil ikke sidde her og foregive at være en, som aldrig bliver vred, for det har jeg været. Men på en eller anden måde lod jeg det ikke gå mig på, og derfor er jeg ok.

Helle Thorning-Schmidt sagde farvel til dansk politik 3. april, hvor hun udtrådte af Folketinget. Dagen efter tiltrådte hun som chef for Red Barnets internationale organisation i London.