Politik

Løkke anklages for at svigte tilsynspligt med ministre

S og EL sår tvivl, om hvorvidt statsministeren har opfyldt sin tilsynspligt i forbindelse med landbrugspakken.

Socialdemokraterne kalder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i samråd, efter Berlingske onsdag skriver, at regeringstoppen har tilbageholdt advarsler om, at landbrugspakken kunne komme i problemer med EU.

Miljø- og fødevareordfører fra Socialdemokraterne Simon Kollerup mener, at statsministeren har svigtet sin tilsynspligt med sine ministre.

- Det nye, der er kommet frem, er, at statsministeren har været grundigt informeret om de problemer, der har været med landbrugspakken. I Danmark er det sådan, at en statsminister har pligt til at føre tilsyn med sine ministre, siger han.

- Statsministeren har tydeligt været bevidst om problemerne med landbrugspakken, men han har ikke forhindret Eva Kjer Hansen (V) i at vildlede.

Statsministerens departementschef deltog på det møde, hvor advarslerne fra embedsmændene blev forelagt en række ministre, herunder finansministeren og den daværende miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen.

Lars Løkke Rasmussen var ikke selv til stede.

EL: Det er rystende

Spørgsmål: Ministerens departementschef var til stede ved mødet, og Lars Løkke har ikke givet udtryk for, at han synes, der er foregået nogen vildledning. Har han ikke opfyldt sin tilsynspligt, og så er I to bare uenige, om hvorvidt man kan bruge de tal?

- I dag står det tydeligt for enhver, at uanset hvad han tidligere har sagt om landbrugspakken, så har han været informeret i detaljen om landbrugspakken, herunder de store problemer, der har været, siger Simon Kollerup.

- Statsministeren har foregivet, at der ikke har været nogle problemer, men han har været meget bevidst om størrelsen og alvoren af de her problemer.

Også Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, mener, at statsministeren har svigtet.

- Det er rystende, at regeringstoppen har været med til at føre Folketinget bag lyset, og at regeringen præsenterer sine forhandlingspartnere og resten af Folketinget for notater, hvor alvorlige advarsler fra embedsværket er fjernet, siger hun.