Politik

Hyppigere vurderinger skal sende flere på tålt ophold hjem

Onsdag ventes et flertal på Christiansborg at stramme reglerne for folk, der lever i Danmark på tålt ophold.

Onsdag morgen mødes udlændingeminister Inger Støjberg (V) med Folketingets partier for at stramme, hvor der strammes kan, for personer på tålt ophold.

Da Støjberg indkaldte til forhandlingerne bekendtgjorde hun, at livet på tålt ophold skal gøres så utåleligt som muligt. Det var der omgående enighed om i resten af blå blok og hos Socialdemokraterne.

Men én ting er at skærpe straffen for overtrædelse af reglerne på tålt ophold. Det vigtigste er at få sendt folk tilbage til deres hjemland, lyder det fra et flertal.

- Det er fint at skærpe straffen og indføre fodlænke. Men det bedste er jo at komme af med dem, lyder det således fra De Konservatives udlændingeordfører, Naser Khader.

- Det er enormt vigtigt, at sagerne ikke bare ligger og samler støv, men at de løbende og ofte bliver revurderet: Hvordan er situationen for den enkelte og forholdet i hjemlandet?

Målet er at få sendt flere hurtigere hjem

Udlændinge havner på tålt ophold, hvis de ikke kan udsendes til hjemlandet trods en udvisning fra Danmark. Det strider mod Danmarks internationale forpligtelser at tvangsudsende folk, der risikerer forfølgelse i hjemlandet.

Målet med at revurdere sagerne hyppigere er at få sendt flere folk hurtigere hjem, lyder det fra blå blok og Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen:

- Det har en betydning, at folk på tålt ophold ved, at deres sag bliver vurderet hele tiden, siger hun og lægger op til, at Danmark indgår i et diplomatisk samarbejde med andre nordiske lande for at få sendt flere folk tilbage til deres hjemlande.

En idé, der har opbakning i blå blok. Naser Khader henviser til gode erfaringer fra Storbritannien, Spanien og Italien:

- De lykkes med at sende flere folk hjem, fordi de har større diplomatiske muskler. Danmark er nødt til at alliere sig med andre lande for at kunne presse nogle af de her lande til at tage imod deres egne statsborgere, som er uønskede hos os, siger han.

Der lever i skrivende stund 69 personer på tålt ophold i Danmark. Hvor mange der vil kunne sendes hjem med hyppigere vurderinger og diplomatiske alliancer, vil hverken Trine Bramsen eller Naser Khader give et bud på.

- Jeg vil ikke sætte tal på, men vi vil kunne sende mange, mange flere hjem, siger Naser Khader.

Partierne ventes at fremlægge en aftale om stramningerne ved middagstid.