Politik

Alternativet vil genindføre omstridt afgift som ikke er afskaffet endnu

PSO-afgiften skal tilbage efter valget, mener Alternativet. Lige tidligt nok, svarer EL, mens R opfordrer Alternativet til at komme ind i kampen nu.

Forhandlingerne om at afskaffe den stærkt omdiskuterede PSO-afgift, som alle el-forbrugere betaler, står i stampe. Regeringen har fremlagt en model, hvor milliarderne findes ved at hæve bundskatten, men flertallet er ikke på plads.

Det udnytter Alternativet nu til at kræve, at afgiften – hvis den bliver afskaffet – bliver genindført, hvis Mette Frederiksen (S) bliver statsminister efter næste valg.

- Det lægger os meget på sinde, fordi vi synes, det er den helt rigtige måde at skrue afgifter sammen på, at man lægger afgifter på det, vi ikke vil have – nemlig kulbaseret energi – og at det, vi gerne vil have mere af – den grønne energi – får pengene fra afgiften, forklarer Alternativets klima- og energiordfører Christian Poll til TV 2.

Erhvervslivet er ikke så hårdt ramt

Han mener, at afgiften er ”talt op til noget, den ikke er”. Det er nødvendigt med en justering for at sikre, at afgiften lever op til EU-reglerne, men den øvelse er Tyskland allerede i gang med, lyder det fra Alternativet, der heller ikke kan se behovet for at lette erhvervslivet for afgiften.

- Hvis vi sammenligner med resten af Europa ligger vi kun lidt over midten, når det kommer til beskatning af strøm. Det er ikke sådan, at vores PSO-afgift belaster erhvervslivet meget mere end den gør i andre lande. Afgiften er slet ikke så stort et problem, som regeringen gør den til, siger han.

EU-Kommissionen vurderede tilbage i 2014, at det er ulovligt, at Danmark giver støtte til dem, der producerer grøn strøm i Danmark, men ikke giver det til dem, der laver det i udlandet og sælger det i Danmark.

Radikale: Kom ind i kampen

Hos Radikale Venstre er man helt med på at bevare PSO-afgiften, som man dog vil ændre, så den lever op til EU’s regler. Men udsigten til, at Socialdemokraterne går med i et forlig på området, som også vil gælde efter et valg, og dermed ikke sådan lige kan ændres, får den radikale klima- og energiordfører Andreas Steenberg til at komme med en opfordring:

- Det er nu, slaget skal stå. Ikke efter et valg. Jeg synes, Alternativet skulle melde sig ind i kampen for at bevare PSO-afgiften, for efter et valg kan det være for sent, siger han til TV 2.

EL: Lige tidligt nok

Enhedslistens klimaordfører Maria Reumert Gjerding er også tilhænger af PSO-afgiften, men hendes umiddelbare reaktion er, at det er ”en meget hypotetisk diskussion”.

- Vi kæmper lige nu for at bevare PSO-afgiften som den er – med en justering, så den lever op til EU-reglerne. Jeg vil meget gerne diskutere med Alternativet og andre partier hvad vi vil efter et valg, men at lægge sig fast på at rulle noget tilbage, der ikke engang er ændret endnu – det synes jeg er lige tidligt nok, siger hun til TV 2.

S: Alternativet har meget at lære

Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht forstår heller ikke helt meldingen fra Alternativet.

- Når man nu er inviteret med til forhandlingsbordet, virker det lidt amatøragtigt, at man gør sig tanker om hvad der skal ske på den anden side. Vi prøver i øjeblikket at finde ud af hvordan vi kan sikre den grønne omstilling og finansieringen af den, og den kamp bør alle partier med grønne ambitioner deltage i, siger han til TV 2 og fortsætter:

- Enten må man komme ind i kampen eller også skal man melde sig helt ud. Der er vist noget, Alternativet lige skal lære. Jeg er ærligt talt i tvivl – er Alternativet egentlig ude på at sende et signal om, at de har i sinde at melde sig ud af forhandlingerne, spørger Benny Engelbrecht, der tilføjer, at hvis man vil have indflydelse på de kommende års energipolitik, så er det en god idé at blive siddende ved bordet.

Tirsdag kan dagbladet Børsen fortælle, at regeringen har barberet halvdelen af PSO-regningen. Afskaffelsen af udgiften ventes nu at koste 3,8 milliarder kroner efter tilbageløb og adfærd, skriver avisen på baggrund af et folketingssvar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V).