Forfærdet Pia K.: Jeg føler mig magtesløs

Som politikere gør vi alt hvad vi kan for at sætte ind over for udemokratiske kræfter, siger Folketingets formand.

Der er efterhånden alt for ofte blevet anledning til at lægge blomster ved ambassaderne i København for at vise sympati for ofrene for et nyligt terrorangreb.

Således igen mandag eftermiddag, hvor Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) var forbi den amerikanske ambassade på Østerbro med en buket fra haven efter angrebet på en natklub for homoseksuelle i Orlando.

- Man føler sig fattig på ord, for det er ikke ret lang tid siden – og dengang var det heller ikke ret lang tid siden. Man synes, det sker for ofte. På den ene side føler man afmagt, på den anden side vrede. Jeg forstår godt, folk spørger hvad der sker i verden og hvad vi dog skal gøre. Folk er meget vrede. Det forstår jeg godt. Man føler, at det bare er for meget, siger Pia Kjærsgaard til TV 2.

- Vi må gøre endnu mere

Svaret må være et endnu større fokus på at bremse terror, mener hun.

- Vi politikere står og siger, at nok er nok, og at vi gør hvad vi kan. Men det er bare ikke nok. Hvad skal vi gøre for at stoppe den her forfærdelige terror? Vi gør virkelig hvad vi kan, og vi må gøre endnu mere. Det er forfærdeligt det her, sagde hun.

Pia Kjærsgaard beskriver angrebet i Orlando, der dræbte 49 diskoteksgæster og sårede yderligere 53, som et ”et angreb på samfundet som helhed og på hele den vestlige verden”.

- Jeg kan ikke andet end at sige, at man får en frysende fornemmelse, og man bliver rigtig ked af det. Det er det eneste vi kan gøre. Og så ellers som politikere handle og sige, at vi gør hvad vi kan. Der er nogen, der synes, at det ikke er nok, men vi skal nok gøre hvad vi kan.

Alle tænkelige midler må i brug

Det lyder som om du føler dig en smule magtesløs?

- Ja, det gør jeg, og det må man jo ikke som politiker, men der er ikke andet at sige, end at vi må sætte ind over for udemokratiske kræfter. Vi skal kigge på vores grænser og på hvem, vi lukker ind. Desværre. Det er noget, vi ikke er vant til, men tiden er bare anderledes, og derfor er vi nødt til at sætte ind med alle tænkelige midler.

Senere mandag aften gæster statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) også ambassaden for at lægge en buket blomster og for at tale med USA’s ambassadør til Danmark, Rufus Gifford.