Politik

To partier står på spring til at overhale DF højre om

To højrepartier kæmper for at komme i Folketinget. DF kan godt forstå, hvis vælgerne er frustrerede.

Nye Borgerlige:

Stiftet i september 2015 af de tidligere konservative politikere Peter Seier Christensen og Pernille Vermund, der er partiformand.

Mærkesagerne er en borgerlig økonomisk politik og en stram udlændingepolitik.

Har ifølge partiet selv fået 11.600 attesterede vælgererklæringer af de 20.109, der kræves for at blive opstillingsberettiget til næste valg. Derudover 7800 underskrifter, der venter på at blive godkendt.

Vil aldrig pege på en statsminister fra rød blok, og med den nuværende blå blok foretrækker partiet at pege på sin egen formand.

/Ritzau

På Christiansborg er Dansk Folkeparti den ukronede konge af udlændingestramninger. Men partiet kan blive udfordret på tronen, hvis to nye partier får magt, som de har agt.

Nye Borgerlige og Danskernes Parti samler lige nu vælgererklæringer for at blive opstillingsberettigede før næste valg.

Udfordringen for nye partier er som bekendt at finde et ledigt standpunkt i det politiske landskab. Og her mener begge partier at have fundet vejen: En strammere udlændingepolitik.

- Det seneste års udlændingestramninger er ren symptombehandling, siger Pernille Vermund, formand i Nye Borgerlige.

Hos Danskernes Parti mener formand Daniel Carlsen, at DF fører "en helt ualmindelig slap udlændingepolitik".

Spørgsmålet er, om der er nok vælgere, der er enige i den analyse. Sidste år viste en måling foretaget af Wilke for Jyllands-Posten, at knap 13 procent af vælgerne "savner et parti, der har en strammere udlændingepolitik end DF".

Danskernes Parti:

Stiftet i juni 2011 af blandt andre Daniel Carlsen, der er partiets formand.

Vil "hjemsende ikkevestlige personer fra Danmark og stoppe den ikkevestlige indvandring med det formål at bevare det danske folk".

Har ifølge partiet selv fået 12.000 underskrifter.

Peger kun på en statsministerkandidat, der kan garantere, at den ikkevestlige indvandring ophører.

Vil stoppe ikkevestlig indvandring

Danskernes Parti giver det mest vidtgående bud og vil stoppe al ikkevestlig indvandring.

- Og et indvandringsstop er ikke længere nok i sig selv. Vi er også nødt til at hjemsende ikkevestlige folk, siger Daniel Carlsen.

Et forslag, som både Nye Borgerlige og DF tager afstand fra. Pernille Vermund kalder Danskernes Parti "en lynafleder" for de yderliggående vælgere.

Hos DF er udlændingeordfører Martin Henriksen ked af at blive sammenlignet med Danskernes Parti, som han kalder nazistisk.

Derimod kan han "godt forstå, at der er mange, der synes, at Nye Borgerlige er interessante".

- Jeg tror, der er mange, der i frustration tænker, at Nye Borgerlige er et sted, de kan søge til. Mange har nok ikke opdaget, hvor mange stramninger der er blevet vedtaget det seneste år. Det skal vi være bedre til at fortælle, siger han.

Frygter ikke konkurrence

Nye Borgerlige nærmer sig 1300 medlemmer og tæller en håndfuld byrådsmedlemmer, der er hoppet fra DF. Det er der ifølge partiformanden en god grund til: DF opnår ikke nok stramninger. Pernille Vermund lover at "stå hårdere fast" på sine krav.

Martin Henriksen frygter "som sådan" ikke konkurrencen fra det nye parti.

- Vi kan godt vælte regeringen, hvis den ikke leverer på vores ultimatum. Men så kommer Uffe Elbæk og Morten Østergaard bare til at styre udlændingepolitikken, siger han.

Pernille Vermund foreslår at spare 60 milliarder kroner årligt på ikkevestlige indvandrere:

- Vi skal udtræde af flygtningekonventionen og stoppe alle sociale ydelser til udlændinge. Vi skal udvise enhver udlænding, der begår kriminalitet og blive langt mere restriktive med at uddele statsborgerskab.