Politik

Ny LA-ordfører gør op med Joachim B.s linje: - Der mangler noget

- Hele det sociale aspekt mangler i debatten, siger Liberal Alliances nye beskæftigelsesordfører.

Det er biologisk bestemt, at kvinder hellere vil gå hjemme end mænd.

Kontanthjælpen skal være mindre i udkantsområder. 

Arbejdsløse har bedre tid og bør derfor bage deres brød selv og spare penge.

Joachim B. Olsen har i årevis været Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, og har igen og igen gjort sig bemærket med kontroversielle udtalelser.

Men nu har Liberal Alliance skiftet ud på posten, og det liberale partis nye beskæftigelsesordfører, Laura Lindahl, varsler, at hun vil lægge en anden linje, med mere fokus på det "socialpolitiske" aspekt end sin forgænger. 

- Melodien har været, at man skal ud at arbejde, fordi det ellers koster samfundet penge. Nej, du skal ud at arbejde først og fremmest, fordi det gør dig glad, og det menneskeligt vil have nogle positive effekter på dig. Det kan jeg ikke lovgive om, men jeg kan hjælpe med at få rykket den del af debatten højere op på dagsordenen. Der er dem, der mener, at pisken er stigmatiserende og virker demotiverende, og det er jeg langt hen ad vejen enig i, siger Laura Lindahl blandt andet i et interview med Avisen.dk. 

- Står for Joachims egen regning

Overfor TV 2 uddyber hun:

- Jeg siger ikke, at jeg er uenig i de udmeldinger, der har været indtil nu. Men jeg vil tilføre det et nyt perspektiv, som jeg synes mangler i debatten. Man mangler at tale om den værdi, et arbejde medfører. Hvordan det ikke kun er en økonomisk gevinst for samfundet, men også en menneskelig gevinst for den enkelte. Hele det sociale aspekt mangler, siger hun.

Laura Lindahl påpeger, at hun samtidig er partiets socialordfører og vil kombinere de to områder. Hun understreger, at hun er helt enig med sin forgænger på posten i, at det skal kunne betale sig at arbejde.

Joachim B. Olsen har blandt andet udtalt, at det er på grund af biologiske forskelle, at flere kvinder end mænd går derhjemme i stedet for at være på arbejdsmarkedet. Er du enig?

- Vi kan konstatere, at der er flere kvinder end mænd, der går hjemme. Jeg har ikke svaret på hvorfor. Men det, jeg er optaget af, er at der ikke er nogle, der bliver tvunget til det, men at der er frit valg. Hvad den enkelte så prioriterer, blander jeg mig ikke i.

Men skal jeg forstå det sådan, at du ikke mener, at det er biologi, der er årsagen?

- Det er forskerne ikke engang enige om. Så det ville være useriøst af mig at komme med et bud på det. Jeg tror, der er mange ting, der spiller ind. Jeg vil ikke sige, at det handler om biologi. Men jeg vil heller ikke sige, at det ikke gør.

Joachim B. Olsen har også sagt, at kontanthjælpen i yderområderne bør være mindre, fordi det er billigere at leve dér. Er du enig?

- Det er ikke partiets politik. Den betragtning står for Joachims egen regning, og det har han også selv været ude at sige. Jeg mener ikke, at vi skal have et differentieret ydelsessystem baseret på postnumre, siger Laura Lindahl.

Joachim B. Olesen er i forbindelse med ordførerrokaden blevet Liberal Alliances skatteordfører.