Politik

Minister skyder skilsmisseforslag ned: - Hvor er det personlige ansvar?

Socialdemokraterne vil tvinge skilsmisseforældre til konfliktmægling. Ministeren afviser.

Forældrepar, der henvender sig til Statsforvaltningen i forbindelse med en skilsmisse, skal deltage i obligatorisk konfliktmægling, før de kan køre en sag om deres børn.

Det mener Socialdemokraterne, som stiller forslaget efter at have studeret en lignende model i Norge.

Men social- og indenrigsminister Karen Ellemann afviser ideén:

- Hvor er det personlige ansvar på vej hen, hvis det er staten, der skal løse de ægteskabelige problemer i første omgang?

Lavere tal i Norge

Sidste år sendte Statsforvaltningen 2.365 sager om forældremyndighed og barnets bopæl til afgørelse i retten - et tal, der er markant lavere i Norge, hvor man skal gennemgå mindst én times obligatorisk konfliktmægling.

- Vi mener, at det primære fokus er barnet og at løse konflikterne, inden de gror sig alt for store. Derfor mener vi godt, at man kan stille krav om, at man skal have en mægling, forklarede socialordfører for Socialdemokraterne, Pernille Rosenkrantz-Theil, fredag morgen til TV 2.

Enhedslisten bakker op om forslaget, der umiddelbart vækker positiv genlyd i hele rød blok.

Karen Ellemann mener derimod, at det er paradoksalt, at forslaget kommer få år efter, at nye skilsmisseregler sikrede, at man med et par klik med musen og fra den ene dag til den anden kunne blive skilt

- Det er lidt mærkværdigt at høre Socialdemokraterne komme med sådan et forslag. Det var dem, der indførte straks-skilsmisse, fjernede den her seperationsperiode, hvor man måske som par siger; hov, lad os kigge lidt indad og finde ud af, hvordan vi agerer som forældre fremadrettet, siger Karen Ellemann.