Politik

Kristian Jensen står fast på lukning af krigskommission

Afghanistan-rapport viser, at langt fra alt forløb som forventet i den danske krigsdeltagelse fra 2001-2014.

En dansk krigsdeltagelse i Afghanistan uden tilstrækkeligt indblik i forholdene i landet, for få kræfter brugt på at skabe politiske løsninger og for mange penge investeret i et samfund, hvor pengene fremmede korruption.

En del ting gik skævt i Afghanistan, viser en ny rapport om den danske indsats i landet fra 2001-2014. Rapporten offentliggøres torsdag, og dens formål er ikke at placere et politisk ansvar.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) mener ikke, at rapportens kritikpunkter betyder, at det var en fejl af regeringen at lukke Irak- og Afghanistankommissionen.

Den havde ellers til opgave at afdække Danmarks beslutning om at gå i krig.

- Nej, jeg mener ikke, at Irak- og Afghanistankommissionen kan sammenlignes med det her. Den var i langt højere grad et partipolitisk projekt, end det her er. Det her er en saglig udredning af, hvilken læring vi skal tage med fra indsatsen.

- Så jeg savner på ingen måde Irak-kommissionen. Det kan jeg konstatere, at det gjorde den tidligere regering heller ikke, eftersom den lod kommissionen sidde i næsten tre år, uden at den kom nogen vegne, siger Kristian Jensen til Ritzau.

- Det, vi har fået her, er en lang række erfaringer og læringspunkter, der viser, hvor meget vi har ændret undervejs, men også hvor meget mere vi kan ændre på den læring, vi har fået, lyder det fra udenrigsministeren.

Det er tre rapporter fra henholdsvis Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), konsulentfirmaet Landell Mills og Forsvarsakademiet, som danner ramme for erfaringsopsamlingen fra Afghanistan.

Det er partierne bag Afghanistan-indsatsen, som i 2014 besluttede at få udarbejdet rapporten.

- Rapporterne har været rigtige i forhold til at få noget læring, vi kan bruge ved andre indsatser, og jeg vil kigge på, hvad der er udkommet og tage det med videre. Det er ikke sidste gang, vi kommer til at arbejde i en skrøbelig stat, siger Kristian Jensen.

Danske politikere skulle før krigsdeltagelsen tydeligere have gjort det klart, at Afghanistan-missionen ikke bare var afsluttet på få år, lyder det fra udenrigsministeren.

- Hvis man går ind i et land som Afghanistan, der aldrig har været i nærheden af et demokrati i vestlig forstand, så kræver det meget langsigtet tilstedeværelse, før man kan sige, at målene er nået, siger han.