Politik

Støjberg på Levakovic-samråd: Ingen her kan være i tvivl om min holdning

Kriminelle som Gimi Levakovic skal i udgangspunktet udvises af Danmark, fastslog to ministre på samråd.

Hvis man er udlænding og er ”pivhamrende kriminel”, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tidligere har formuleret det, så er man ikke velkommen i Danmark.

Det understregede hun og justitsminister Søren Pind (V) endnu engang på et samråd i Folketingets retsudvalg onsdag morgen.

- Ingen i det her rum er i tvivl om min eller regeringens linje. De udlændinge, der begår kriminalitet skal udvises, hvis det på nogen måde er muligt. Udvisningsreglerne går helt til kanten af de internationale forpligtelser. Det var en klar fejl, da den tidligere regering lempede på reglerne, lød det fra Inger Støjberg.

To vigtige ord kommer ind i loven igen

Når sigøjnerbossen Gimi Levakovic alligevel ikke blev udvist, da hans sag var for Højesteret i maj, skyldtes det en vurdering af, at det ville være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

Her barsler regeringen med en tilføjelse til udlændingeloven, som ventes vedtaget til efteråret. Ordene ”med sikkerhed” blev strøget af loven af den tidligere regering. De skal ind igen, så det fremover fremgår, at udlændinge kan udvises, med mindre det med sikkerhed vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

Dem kommer Danmark ikke til at se stort på, understregede Inger Støjberg.

- Regeringens grundsynspunkt er, at vi skal leve op til internationale forpligtelser. Det gælder menneskerettighedskonventionen og det gælder EU-reglerne om fri bevægelighed. Det er sådan, at vores internationale forpligtelser sætter en grænse for muligheden for at udvise, men regeringen vil udforske og om nødvendigt også udfordre dem, lovede hun.

Pind: Der er styr på det

Justitsminister Søren Pind lagde ikke skjul på, at han gerne havde set et andet udfald af Levakovic-sagen.

- Men Højesteret har afsagt dom, og det skal vi respektere. Det er almindelig praksis, at justitsministeren ikke i dybden kommenterer på domme fra Højesteret, og den praksis agter jeg også at følge i denne sag, sagde han.

Tilbage i oktober indskærpede Søren Pind over for Anklagemyndigheden og Rigsadvokaten, at principielle sager som Levakovic-sagen føres helt til Højesteret, når det er muligt.

- Det skal ses også i sammenhæng med den betydelige interesse, der er i befolkningen og hos lovgivere for at reglerne om udvisning strækkes så langt, som Danmarks internationale forpligtelser tillader, forklarede han på samrådet.

- Der er altså taget skridt til at sikre, at der altid eller i videst muligt omfang nedlægges påstand om udvisning i sager af samme karakter som Levakovic-sagen, fortsatte Søren Pind.

Støjberg vil ikke være kontrafaktisk historieskriver

Men det svar var ikke helt nok for den konservative formand Søren Pape Poulsen og formanden for retsudvalget, Peter Skaarup, der havde indkaldt til samrådet. De ville gerne vide om regeringens planlagte tilføjelse af ”med sikkerhed” nu også vil føre til udvisninger i fremtidige sager.

- Ud fra en alt-andet-lige-betragtning, vil det få en betydning, når vi sætter ”med sikkerhed” ind igen. Jeg kan ikke sidde her og lave kontrafaktisk historieskrivning og sige, hvordan det ville være endt i Højesteret, men når det er sagt, så er der jo en grund til at vi på den borgerlige fløj ønsker at skrive ”med sikkerhed” ind igen, sagde Inger Støjberg.

- Jeg kan ikke forestille mig, at der ikke vil blive rejst udvisningspåstand i forbindelse med den kriminalitet, der er tale om, tilføjede Søren Pind.

Problematisk at opsige konventioner

Hvis konventionerne er en del af problemet, er regeringen så klar til at opsige nogle af dem, spurgte Peter Skaarup.

- Det, bare at opsige den europæiske menneskerettighedskonvention, har den problemstilling i sig, at den i vid grad ligger til grund for hele EU’s retsstilling. Det vil være overordentligt vanskeligt at se for mig, at vi opsiger den, svarede Søren Pind.

Efter samrådet fastslog Inger Støjberg, at Danmark også har gavn af internatioanle konventioner - men at regeringen gerne vil tage debatten om at få dem ændret. En debat, Danmark dog ikke kan tage alene.

- Jeg må sige, at når jeg lytter til debatten rundt omkring i Europa, så er mit indtryk, at det bliver diskuteret rundt omkring, og at det i hvert fald har noget for sig, at man med tiden kan tage de her spørgsmål op, sagde Inger Støjberg.

Støjberg: Vi kunne godt ønske os ændringer

Skal Danmark forsøge at få konventionerne ændret?

- Vi har sagt hidtil, at vi ønsker at gå til kanten, og at vi ønsker at tage debatten op.

Men synes I konventionerne skal ændres?

- Der er ingen tvivl om, at vi nogle gange bliver presset. Andre gange er det en stor fordel for os, at der er internationale spilleregler. Det er det selvsagt, fordi vi er et lille land i det store billede.

Er det et problem at menneskerettighederne har bremset, at en mand som Levakovic kunne udvises?

- Så enkelt kan man bare ikke stille tingene op. Konventionerne er i nogle tilfælde en fordel for os som et lille land. I andre tilfælde går de os imod, og så kunne man godt ønske sig, at konventionerne blev ændret.

Ønsker du en ændring?

- Samlet set er det godt, at vi har internationale konventioner. Men dermed ikke sagt, at der ikke kan være hjørner, som spiller negativt ind i forhold til den lovgivning, vi ønsker at følge i Danmark, lød det fra Inger Støjberg.