Politik

70 kvinder har i år meldt voldtægt for sent: Nu vil Pind fjerne omstridt regel

Søren Pind Jens Nørgaard Larsen / ScanpixDanmark

Mere end 70 kvinder har i år anmeldt en voldtægt for sent til at få erstatning.

Justitsminister Søren Pind (V) lovede i går under et samråd i Folketinget at indkalde til forhandlinger efter sommerferien for at fjerne den 72 timers-regel, der gør, at man ikke kan få erstatning, hvis der går mere end tre dage, før man går til politiet.

Det skriver Metroxpress.

Metroxpress afdækkede i september tidsreglen hos Erstatningsnævnet, der rammer mange ofre. En opgørelse fra Rigspolitiet viser, at blot 58 procent af de 173 ofre i årets første tre måneder har politianmeldt sagen inden for de 72 timer.

- Og de tal er ikke tilfredsstillende. Derfor vil jeg nu indkalde til møde med Rigsadvokaten, Erstatningsnævnet og voldtægtscentrene. Og herefter vil jeg indlede forhandlinger efter sommerferien, sagde Søren Pind.

Flertal meddelte at reglen bør fjernes

Han ville i går ikke lægge sig fast på en løsning.

Et flertal uden om regeringen bestående af venstrefløjen og Dansk Folkeparti meddelte i marts, at reglen bør fjernes. DF vil samtidig gerne have hævet erstatningerne for voldtægter fra de nuværende 60.000-70.000 kroner til det dobbelte.

- Vi vil helst helt af med tidsfristen, fordi så få ofre ikke når at få anmeldt. Samtidig bør vi hæve erstatningerne - ikke at man kan gøre en voldtægt op i penge. Men det kan hjælpe ofrene med udgifter til psykologbehandling og til at forsøde tilværelsen, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen.

 Fakta:

 • § 10. Erstatning er betinget af, at lovovertrædelsen er anmeldt til politiet inden 72 timer, og at skadelidte under en eventuel straffesag mod skadevolderen nedlægger påstand om erstatning.

 • Stk. 2. Bestemmelsen i stk. 1 kan fraviges, hvis forholdene taler for det.