Løkke i forsvar for hemmeligt arkiv: Det er stadig hemmeligt
Det er slet ikke interessant hvor papirer ligger, gentog statsministeren på samråd i Folketinget.
Det er stadig ganske hemmeligt, hvad det særlige sikkerhedsarkiv i Statsministeriet egentlig indeholder.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var tirsdag eftermiddag på en sjælden visit i Folketingets kulturudvalg, hvor Enhedslistens kulturordfører, Søren Søndergaard, havde kaldt til samråd om indholdet af det særlige arkiv.
Det sker efter, at Jyllands-Posten tilbage i marts kunne fortælle, at arkivet blandt andet rummer et dokument i forbindelse med et omdiskuteret interview om grundlaget for Irak-krigen, som Ekstra Bladets daværende journalist Bo Elkjær gennemførte efter en byge af forespørgsler. Materialet er ”formentlig” havnet i det hemmelige arkiv, fordi det handler om forhold om statens sikkerhed.
Dokumenter om sikkerhed
Hvad er der ellers i arkivet, ville Søren Søndergaard gerne vide.
- Jeg kan jo af principielle grunde ikke komme nærmere ind på, hvad der bliver lagt ind i sikkerhedsarkivet eller hvad der er den konkrete baggrund for, at noget materiale opbevares der. Det er næppe nogen overraskelse, indledte statsministeren sin besvarelse.
- Men som det også har været fremme i pressen kan jeg generelt sige, at der opbevares materiale om forskellige sikkerhedsmæssige spørgsmål – det kan være materiale fra regeringens sikkerhedsudvalg eller embedsudvalget for sikkerhedsspørgsmål, sagde Lars Løkke Rasmussen.
Der ligger også andre dokumenter, eksempelvis noget af det materiale, som Statsministeriet i sin tid udleverede til Irak- og Afghanistankommissionen.
Placeringen er ligegyldig
Men det er slet ikke interessant, om dokumenterne ligger i Statsministeriets almindelige journaliseringssystem eller i det særlige arkiv, gentog Løkke flere gange.
- Det er helt ligegyldigt, hvor materialet ligger. Reglerne for aktindsigt ændres ikke, fordi vi flytter materialet, sagde Løkke.
Statsministeriet har så sent som i foråret behandlet en ansøgning om aktindsigt. Men den gik, som den slags gerne går, når dokumenter omhandler rigets sikkerhed.
- Det kan næppe overraske nogen, at der sjældent gives aktindsigt i materialet, som er opbevaret i sikkerhedsarkivet.
Når dokumenterne opbevares i et særligt arkivsystem, er det ganske enkelt fordi det er lovpligtigt, understregede statsministeren.
- Hvis et dokument er stemplet yderst hemmeligt, kan det ikke bare ligge og flyde. Så skal det opbevares under særlige forhold, sagde han.
- Jeg er glad for den enorme interesse
Dokumenterne er klassificeret i fire niveauer - yderst hemmeligt, hemmeligt, fortroligt eller til tjenestebrug. Det er det, der afgør, hvordan de skal opbevares. Dokumenter, der er stemplet fortroligt eller højere, skal placeres i aflåste skabe og i lokaler, hvor der er alarm. Det har Statsministeriet derfor gjort, fortalte statsministeren.
Det følger af loven, at hvis et dokument klassificeres fortroligt eller højere, skal det aflåses og placeres i lokaler med alarm.
Enhedslistens Søren Søndergaard efterlyste en samlet liste over dokumenterne i det hemmelige arkiv, men det ville statsministeren ikke love.
- Det forekommer mig umiddelbart at være et ganske omfattende projekt. Det vil jeg gerne svare på skriftligt, om vi kan efterkomme, svarede Løkke, der ellers var glad for at være i samråd.
- Jeg er da glad for den enorme interesse for vores interne logistik og hensynet til journalfolket i Statsministeriet. Det er en interesse og et engagement, som jeg indtil nu ikke selv har formået at udvise i den jobfunktion, jeg har, lød det fra statsministeren, der altså stadig har lidt hemmeligheder for os andre.