Politik

Borgmesters folk fralægger sig ansvaret efter knivdrab

Socialborgmesteren i København, Jesper Christensen, taler med to tunger, når han udtaler sig om skyld i sagen om bostedsdrabet på Lindegården.

Socialforvaltningen i Københavns Kommune fralægger sig ethvert ansvar for, at en medarbejder på bostedet Lindegården for to måneder siden blev stukket ihjel af en psykisk syg beboer. Det sker i en klage over påbud fra Arbejdstilsynet, som Politiken har fået aktindsigt i. Heri henviser kommunen til, at den nu afdøde medarbejder brød sikkerhedsreglerne.

Forvaltningens egen politiske chef, socialborgmester Jesper Christensen (S), udtalte ellers i sidste uge, at "det er helt forkert at begynde at spekulere i, hvad der er sket, før de officielle undersøgelser af hændelsesforløbet er færdige".

Borgmesterens kommentar var en reaktion på, at lederen af Lindegården havde sagt, at den dræbte medarbejder brød sikkerhedsreglerne inden drabet. Han blev voldsomt upopulær for sine udsagn, der blev tolket i den retning, at han lagde ansvaret for dødsfaldet over på offeret.

Borgmesteren noterede om Lindegårdens leder, at "den pågældende medarbejder beklager udtalelserne". Umiddelbart efter udtalelserne tog lederen på ferie, og forleden blev en ny midlertidig leder præsenteret.

Men i klagen over et påbud fra Arbejdstilsynet bruger borgmesterens egne embedsmænd altså præcis de samme brud på sikkerhedsreglerne som begrundelse for, at dødsfaldet ikke kan lægges kommunen til last.

Dobbeltspil

Socialborgmesteren har dermed gang i et dobbeltspil, mener medlem af Borgerrepræsentationen og socialordfører for Dansk Folkeparti, Finn Rudaizky. Han siger, at "borgmesteren har sendt Lindegårdens chef hjem på grund af hans anklager mod den afdøde".

Måske skulle borgmesteren nu overveje at sende sig selv hjem

Socialordfører for Dansk Folkeparti, Finn Rudaisky

- Men borgmesteren skriver jo nøjagtig det samme og lægger dermed også ansvaret for drabet over på den afdøde selv. Det hele er dybt urimeligt og usympatisk. Måske skulle borgmesteren nu overveje at sende sig selv hjem, siger han.

Socialborgmesteren vil ikke stille op til interview om sagen. I stedet har Jesper Christensen sendt en skriftlig kommentar, hvor han afviser kritikken:

- Det tragiske drab på Lindegården i påsken var ikke Københavns Kommunes skyld, og det var heller ikke den dræbtes skyld. Det var gerningsmandens skyld, og han var alt for syg og alt for farlig til at bo på et åbent kommunalt bosted.