Politik

Haarder ville ikke indvie Jim Lyngvilds vikinge-tempel

Kirkeministeren mener slet ikke, asatroen burde være godkendt som trossamfund.

Det har vakt både opsigt og kritik, at såvel Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har deltaget ved indvielsen af Jim Lyngvilds vikinge-tempel på Fyn. 

Templet er helliget en hedensk vikingetro, den såkaldte asatro.

Det største danske asatrossamfund, Forn Siðr, fik Kirkeministeriets blå stempel som trossamfund tilbage i 2003, men alligevel kunne kirkeminister Bertel Haarder (V) ikke drømme om at deltagelse i indvielsen af et vikinge-tempel.

- Det ville man ikke se mig være med i, siger han til TV 2.

- Jeg måtte bøje mig

Hvorfor ikke?

- Jeg undrede mig, da asatroen blev optaget på listen over trossamfund, men jeg måtte jo bøje mig for det ekspertudvalg, som havde besluttet det. Det kunne jeg ikke lave om på, men jeg undrede mig over det, siger Bertel Haarder og tilføjer:

- Jeg kommer hverken til indvielser, til blote (ofringer i asatroen, red.) eller andre begivenheder, siger han.

Tidligere biskop: Det er grotesk

Dermed er han helt på linje med den tidligere biskop over Aarhus Stift, Kjeld Holm.

- Det er grotesk, at en minister og folketingsformand deltager i et arrangement, der ligger langt ude på det religiøse overdrev. Hverken Inger Støjberg eller Pia Kjærsgaard ville drømme om at være med til at indvie en moské, så at de vil deltage i et arrangement med én, der udtaler sig så bombastisk og historieløst om kristendommen, er komplet uforståeligt, siger Kjeld Holm til TV 2.

Det var Bertel Haarders partifælle, den nu afdøde Tove Fergo, der var kirkeminister tilbage i 2003, da asatroen blev godkendt.