Politik

DF-ordfører angriber Støjberg: Det er ’flabet’ og ’himmelråbende naivt’

Bølgerne gik højt i folketingssalen fredag - men ifølge udlændingeministeren er regeringen og støttepartiet slet ikke så uenige endda.

Selv om afslutningsdebatten allerede fandt sted i onsdags, er det først i dag, Folketinget går på sommerferie. Men først skal de omkring 100 fremmødte medlemmer behandle hele 36 punkter på dagsordenen. Et af dem var L189, der blandt andet ændrer integrationslovens regler om hvordan flygtninge placeres i boliger og belønner virksomheder, der er bedst til integration.

Og det fik Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth helt op i det røde felt. Han gik direkte efter udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

- Jeg må sige, at ministeren efter min bedste overbevisning optræder temmelig flabet over for sit støtteparti (Dansk Folkeparti, red.), når ministeren forsøger at foregøgle, at hvis man gennemfører Dansk Folkepartis politik, så vil det medføre større omkostninger for det her land. Det gør det jo ikke, tordnede han og fortsatte:

Det er simpelthen så himmelråbende naivt, så man simpelthen tager sig til hovedet

Kenneth Kristensen Berth (DF), EU-ordfører

- Problemet er, at regeringen forestiller sig, at man ved at indføre en løn på 49 kroner i timen og give folk ret til dagpenge efter to års beskæftigelse, så kan man løse en mislykket integration gennem 40 år. Det er simpelthen så himmelråbende naivt, så man tager sig til hovedet. Det, det drejer sig om, er at få standset den tilstrømning, og det kan ikke gå for hurtigt. Det skal ske nu. Og det er det fokus, ministeren bør have, lød det fra Kenneth Kristensen Berth.

- Vi kunne måske være lidt milde ved hinanden

- Vil ministeren virkelig fastholde det synspunkt, at hvis man gennemførte Dansk Folkepartis udlændingepolitik, så vil det betyde, at der kommer flere flygtninge til Danmark. Vil ministeren virkelig fastholde det synspunkt?

Tonen faldt ikke i god jord hos Folketingets formand.

- Nu er det Folketingets sidste dag, og vi kunne måske være en smule milde ved hinanden og lade være med at kalde hinanden flabede, sagde Pia Kjærsgaard (DF) til sin partifælle.

Den bold greb Inger Støjberg straks.

- Så må jeg jo forsøge at give et meget mildt og meget lidt flabet svar tilbage, smilede hun og svarede på angrebet.

Støjberg: Jeg kan ikke fastholde noget, jeg ikke mener

- Jeg kan ikke fastholde et synspunkt, jeg ikke har haft. Jeg har aldrig nogensinde sagt, at Dansk Folkepartis politik skulle få flere flygtninge til at komme til Danmark. Det, jeg har sagt, og det er i hvert fald sandt, det er, at hvis man skal forsørge alle de flygtninge, der kommer hertil - sætte dem i flygtningelandsbyer og forsørge dem, fordi de ikke må tjene deres egne penge - så bliver det en omkostning for det danske samfund. Det kan jo ikke diskuteres i og med, at det så er overførselsindkomster, der skal forsørge de mennesker, der sidder i flygtningelandsbyerne. Så sådan må det være, hr. Kenneth Kristensen Berth.

Det fik dog ikke Kenneth Kristensen Berth til at helme.

Vi vil ikke have, at flygtninge bliver gjort til permanente borgere i det her land, for det kan ikke lade sig gøre.

Kenneth Kristensen Berth (DF), EU-ordfører

- Det forudsætter jo, at antallet er det samme. Og jeg nægter at tro at antallet er det samme, hvis man fratager folk perspektivet om en permanent opholdstilladelse i Danmark. Det er jo det, der er Dansk Folkepartis mål.

- Vi vil ikke have, at flygtninge bliver gjort til permanente borgere i det her land, for det kan ikke lade sig gøre. Det har de sidste 30-40 års politik jo illustreret med enhver sandsynlighed. Man bliver nødt til at forfølge et andet mål – nemlig at hjælpe folk i nærområderne. Sekundært, hvis de viser sig heroppe, at hjælpe folk et andet sted. Det vil være langt, langt billigere end den efter min mening fejlslåede kurs, som regeringen fortsætter med at forestille sig, at man kan integrere i titusindvis af mennesker i det her land. Det kan man ikke, fastslog han.

Bredt flertal for

Inger Støjberg understregede, at Dansk Folkeparti og regeringen slet ikke er så uenige endda.  

- Vi er ikke uenige i, at tilstrømningen skal bremses. Vi er heller ikke uenige i at afkorte opholdstilladelserne. Det har vi sådan set gennemført sammen. Deri hvor vi åbenbart er uenige det er i om det er en omkostning for staten at skulle forsørge folk. Det er jo det, vi diskuterer, sagde hun og sluttede:

- Er det dyrere for staten at betale overførselsindkomster, fordi folk ikke må arbejde – eller er det billigere at lade folk tjene deres egne penge, og er der noget ræson i at sige, at hvis folk kommer hertil, så skal de forsørge sig selv? Det synes jeg, der er noget ræson i.

Kun Dansk Folkeparti og Enhedslisten var imod forslaget. Socialdemokraterne, Venstre, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Konservative stemte for.

TV 2 har spurgt Folketingets partier om, hvordan de synes at det afsluttende folketingsår har forløbet for regeringen. Klik på logoerne herunder og se de bedste - og værste - bedrifter.

Løkke-regeringens bedste og værste bedrift, ifølge...

Enhedslisten

Enhedslisten logo

Enhedslisten

Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører

Det værste: Kontanthjælpsreformen, hvor de sammen med DF sender tusindvis af børn ud i fattigdom og risikerer, at mange flere bliver hjemløse. Det vil betyde, at endnu flere børn vil vokse op i social isolation, uden penge til medicin og lejrskole, og uden de samme chancer i livet som andre.

Det bedste: Det er nok deres forbedrede indsats for voldtægtsofre. Voldtægtsofre er blevet svigtet af systemet i årevis, alt for få tør at anmelde og mange sager når aldrig for en dommer. Regeringen har taget nogle gode første skridt, selvom vi ikke er i mål. 

Foto: Enhedslisten

Alternativet

Alternativet logo

Alternativet

Rasmus Nordqvist, Alternativets politiske ordfører

Det værste: Alt det, der er sket på hele miljø- og klimadagsordenen. Sidste år kunne vi glæde os over den store Paris-aftale, hvor der blev lavet nye bæredygtighedsmål for hele verden. Men herhjemme har regeringen valgt at gå den anden vej med en række tiltag. Blandt andet at man har sløjfet NOx-afgiften og revet tæppet væk under el-bil-markedet. Her står det godt nok grelt til.

Det bedste: Her vil jeg pege på hele iværksætteriområdet, hvor jeg ved, at vi har en regering, der har rigtig store ambitioner. Og det er jo ikke et område, hvor man skaber forandringer henover natten, men regeringen tager det dybt alvorligt og jeg ser frem til at høre mere konkret fra regeringen på det her område i efteråret. 

Foto: Alternativet

SF

SF logo

SF

Jacob Mark, SF’s gruppeformand

Det bedste: At regeringen vil droppe det rigide måltal for, hvor mange børn der skal inkluderes. Det er rigtig godt, fordi børn ikke skal inkluderes på grund af en eller anden procentsats, vi har vedtaget på Christiansborg. Men fordi det giver mening.

Værste: Jeg er allermest ked af de kæmpestore besparelser, man har lavet på kommunerne. Forleden kom det frem, hvordan en pædagog kan stå alene med 18 børn. Og når man sparer på kommunerne rammer man lige ned i børnehavernes og vuggestuernes normeringer, og det vil være helt fatalt.  

Foto: SF

Soc.dem.

Socialdemokraterne logo

Soc.dem.

Peter Hummelgaard, Socialdemokraternes EU-ordfører

Det værste: Efter min mening har det uden tvivl været, at man fuldstændig kynisk har gennemført et kontanthjælpsloft, som regeringen selv vurderer vil føre til mindst 7.000 flere fattige børn. Det er noget af det mest grove og kyniske, jeg kan huske fra den tid jeg har fulgt med i politik.

Det bedste: Dansk Folkeparti og Enhedslisten påstod, at vi så let som ingenting kunne få en parallelaftale om Europol efter et ’nej’ i december. Det viste sig jo at være helt forkert. Nu forsøger regeringen rent faktisk at skabe enighed mellem de partier, der vil være med, og regeringen forsøger at forhandle med EU, selvom vi alle ved, at det er mere end op ad bakke. Det må være det bedste.

Foto: Socialdemokraterne

Radikale

Radikale Venstre logo

Radikale

Andreas Steenberg, Radikales ordfører for bl.a. energi og klima

Det bedste: De har fjernet en del af deres egen besparelse fra 2010 på friskolerne. Det fik vi ikke igennem med S og EL, og jeg er glad fordi frie, nytænkende skoleformer er vigtig for vores demokrati og land.

Det værste: Deres flygtningepolitik, som jeg synes er for hård og umenneskelig. 

Foto: Radikale Venstre

Konservative

Konservative logo

Konservative

Mette Abildgaard, Konservatives politiske ordfører

Det bedste: At det efter års modstand lykkedes det at få regeringen med på at fastfryse grundskylden i forbindelse med finansloven. Og det, synes jeg, man må sige har været regeringens bedste bedrift. Det er med til at skabe tryghed for boligejerne, der ellers bare har kunnet se skatten stige.

Det værste: At Venstre nu pludselig er begyndt at snakke om at hæve skatten på arbejde i forbindelse med hele diskussionen om finansieringen af afskaffelsen af PSO-afgiften. Jeg troede sådan set at vi havde en regering med et slogan om, at det skulle kunne betale sig at arbejde. Men de har heldigvis tid til at rette op på det endnu.  

Foto: Konservative

Liberal Alliance

Liberal Alliance logo

Liberal Alliance

Simon Emil Ammitzbøll, Liberal Alliances politiske ordfører

Det bedste: At man har fået sænket registreringsafgiften med 30 procentpoint. Det gør, at flere danskere kan få råd til en ny bil, og det er godt for beskæftigelsen.

Det værste: At regeringen har en tendens til hele tiden at falde tilbage til Socialdemokraterne i stedet for at lave aftaler med deres støttepartier. Og derved får man dårligere aftaler for Danmark. 

Foto: Liberal Alliance

Dansk Folkeparti

Dansk Folkepartis logo

Dansk Folkeparti

Alex Ahrendtsen, Dansk Folkepartis kulturordfører

Det bedste: Det må være den midlertidige grænsekontrol, som blev indført i januar. Men det er jo ikke fordi det er optimalt – vi så den hellere gjort permanent.

Det værste: Her vil jeg sige den proces, der er i gang i trepartsforhandlingerne, hvor regeringen sammen med fagbevægelsen og arbejdsgiverne har taget beslutningen om at ville integrere flygtninge på arbejdsmarkedet i stedet for at sende dem hjem. 

Foto: Dansk Folkeparti