Politik

Langballe: Derfor vil Thulesen ikke svare på, om han støtter Løkke ved næste valg

Et uklart svar fra DF-formanden vidner om, at forholdet mellem regeringen og det store støtteparti er særdeles dårligt i øjeblikket, mener redaktør.

Hvem regner Dansk Folkeparti med at pege på som statsminister ved næste valg?

Svaret på det spørgsmål har været ganske simpelt i årtier: Venstres til enhver tid siddende formand.

Men i onsdagens afslutningsdebat i Folketinget lød der anderledes toner fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl, da han blev spurgt om netop dét af Radikales politiske leder Morten Østergaard.

- Altså, mig bekendt har statsministeren ikke i dag udskrevet folketingsvalg. Og han har heller ikke bebudet, at han er på vej til at gøre det. Så skal vi nok tage stilling til tingene, svarede Thulesen Dahl.

Et svar, som først og fremmest vidner om, at forholdet mellem regeringspartiet Venstre og det største parti i blå blok, Dansk Folkeparti, langt fra er godt i øjeblikket, lyder analysen Anders Langballe, TV 2s politiske redaktør.

- Normalt svarer man ganske klart på dét spørgsmål fra Dansk Folkepartis side. Jeg tror, at det Dansk Folkeparti her gør klart er, at så begejstret er man altså ikke for Løkke. De har adskillige gange været ude med lussinger og benspænd rettet mod Løkke. Senest i går, siger han med henvisning til Thulesen Dahls klare afvisning af regeringens planer om at hæve bundskatten for at finansiere afskaffelsen af den såkaldte PSO-afgift.

Flirter med Socialdemokraterne

Samtidig vurderer Anders Langballe, at Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne på flere områder nærmer sig hinanden politisk i øjeblikket:

- Jeg tror sådan set, at der er en stigende forståelse politisk mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, siger han og fortsætter:

- I det spil tror jeg det er udmærket for Dansk Folkeparti, at der er usikkerhed om, hvorvidt de er det ene eller andet sted. Thulesen Dahl har intet behov for, og ingen grund til, at skubbe Mette Frederiksen og Socialdemokraterne fra sig. De har flirtet før - Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne - med tanken om at det kunne måske godt være, at man kunne finde et samarbejde på et tidspunkt.

Løkke-regeringens bedste og værste bedrift, ifølge...

Enhedslisten

Enhedslisten logo

Enhedslisten

Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører

Det værste: Kontanthjælpsreformen, hvor de sammen med DF sender tusindvis af børn ud i fattigdom og risikerer, at mange flere bliver hjemløse. Det vil betyde, at endnu flere børn vil vokse op i social isolation, uden penge til medicin og lejrskole, og uden de samme chancer i livet som andre.

Det bedste: Det er nok deres forbedrede indsats for voldtægtsofre. Voldtægtsofre er blevet svigtet af systemet i årevis, alt for få tør at anmelde og mange sager når aldrig for en dommer. Regeringen har taget nogle gode første skridt, selvom vi ikke er i mål. 

Foto: Enhedslisten

Alternativet

Alternativet logo

Alternativet

Rasmus Nordqvist, Alternativets politiske ordfører

Det værste: Alt det, der er sket på hele miljø- og klimadagsordenen. Sidste år kunne vi glæde os over den store Paris-aftale, hvor der blev lavet nye bæredygtighedsmål for hele verden. Men herhjemme har regeringen valgt at gå den anden vej med en række tiltag. Blandt andet at man har sløjfet NOx-afgiften og revet tæppet væk under el-bil-markedet. Her står det godt nok grelt til.

Det bedste: Her vil jeg pege på hele iværksætteriområdet, hvor jeg ved, at vi har en regering, der har rigtig store ambitioner. Og det er jo ikke et område, hvor man skaber forandringer henover natten, men regeringen tager det dybt alvorligt og jeg ser frem til at høre mere konkret fra regeringen på det her område i efteråret. 

Foto: Alternativet

SF

SF logo

SF

Jacob Mark, SF’s gruppeformand

Det bedste: At regeringen vil droppe det rigide måltal for, hvor mange børn der skal inkluderes. Det er rigtig godt, fordi børn ikke skal inkluderes på grund af en eller anden procentsats, vi har vedtaget på Christiansborg. Men fordi det giver mening.

Værste: Jeg er allermest ked af de kæmpestore besparelser, man har lavet på kommunerne. Forleden kom det frem, hvordan en pædagog kan stå alene med 18 børn. Og når man sparer på kommunerne rammer man lige ned i børnehavernes og vuggestuernes normeringer, og det vil være helt fatalt.  

Foto: SF

Soc.dem.

Socialdemokraterne logo

Soc.dem.

Peter Hummelgaard, Socialdemokraternes EU-ordfører

Det værste: Efter min mening har det uden tvivl været, at man fuldstændig kynisk har gennemført et kontanthjælpsloft, som regeringen selv vurderer vil føre til mindst 7.000 flere fattige børn. Det er noget af det mest grove og kyniske, jeg kan huske fra den tid jeg har fulgt med i politik.

Det bedste: Dansk Folkeparti og Enhedslisten påstod, at vi så let som ingenting kunne få en parallelaftale om Europol efter et ’nej’ i december. Det viste sig jo at være helt forkert. Nu forsøger regeringen rent faktisk at skabe enighed mellem de partier, der vil være med, og regeringen forsøger at forhandle med EU, selvom vi alle ved, at det er mere end op ad bakke. Det må være det bedste.

Foto: Socialdemokraterne

Radikale

Radikale Venstre logo

Radikale

Andreas Steenberg, Radikales ordfører for bl.a. energi og klima

Det bedste: De har fjernet en del af deres egen besparelse fra 2010 på friskolerne. Det fik vi ikke igennem med S og EL, og jeg er glad fordi frie, nytænkende skoleformer er vigtig for vores demokrati og land.

Det værste: Deres flygtningepolitik, som jeg synes er for hård og umenneskelig. 

Foto: Radikale Venstre

Konservative

Konservative logo

Konservative

Mette Abildgaard, Konservatives politiske ordfører

Det bedste: At det efter års modstand lykkedes det at få regeringen med på at fastfryse grundskylden i forbindelse med finansloven. Og det, synes jeg, man må sige har været regeringens bedste bedrift. Det er med til at skabe tryghed for boligejerne, der ellers bare har kunnet se skatten stige.

Det værste: At Venstre nu pludselig er begyndt at snakke om at hæve skatten på arbejde i forbindelse med hele diskussionen om finansieringen af afskaffelsen af PSO-afgiften. Jeg troede sådan set at vi havde en regering med et slogan om, at det skulle kunne betale sig at arbejde. Men de har heldigvis tid til at rette op på det endnu.  

Foto: Konservative

Liberal Alliance

Liberal Alliance logo

Liberal Alliance

Simon Emil Ammitzbøll, Liberal Alliances politiske ordfører

Det bedste: At man har fået sænket registreringsafgiften med 30 procentpoint. Det gør, at flere danskere kan få råd til en ny bil, og det er godt for beskæftigelsen.

Det værste: At regeringen har en tendens til hele tiden at falde tilbage til Socialdemokraterne i stedet for at lave aftaler med deres støttepartier. Og derved får man dårligere aftaler for Danmark. 

Foto: Liberal Alliance

Dansk Folkeparti

Dansk Folkepartis logo

Dansk Folkeparti

Alex Ahrendtsen, Dansk Folkepartis kulturordfører

Det bedste: Det må være den midlertidige grænsekontrol, som blev indført i januar. Men det er jo ikke fordi det er optimalt – vi så den hellere gjort permanent.

Det værste: Her vil jeg sige den proces, der er i gang i trepartsforhandlingerne, hvor regeringen sammen med fagbevægelsen og arbejdsgiverne har taget beslutningen om at ville integrere flygtninge på arbejdsmarkedet i stedet for at sende dem hjem. 

Foto: Dansk Folkeparti