Langballe: Derfor vil Thulesen ikke svare på, om han støtter Løkke ved næste valg

Et uklart svar fra DF-formanden vidner om, at forholdet mellem regeringen og det store støtteparti er særdeles dårligt i øjeblikket, mener redaktør.

Hvem regner Dansk Folkeparti med at pege på som statsminister ved næste valg?

Svaret på det spørgsmål har været ganske simpelt i årtier: Venstres til enhver tid siddende formand.

Men i onsdagens afslutningsdebat i Folketinget lød der anderledes toner fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl, da han blev spurgt om netop dét af Radikales politiske leder Morten Østergaard.

- Altså, mig bekendt har statsministeren ikke i dag udskrevet folketingsvalg. Og han har heller ikke bebudet, at han er på vej til at gøre det. Så skal vi nok tage stilling til tingene, svarede Thulesen Dahl.

Et svar, som først og fremmest vidner om, at forholdet mellem regeringspartiet Venstre og det største parti i blå blok, Dansk Folkeparti, langt fra er godt i øjeblikket, lyder analysen Anders Langballe, TV 2s politiske redaktør.

- Normalt svarer man ganske klart på dét spørgsmål fra Dansk Folkepartis side. Jeg tror, at det Dansk Folkeparti her gør klart er, at så begejstret er man altså ikke for Løkke. De har adskillige gange været ude med lussinger og benspænd rettet mod Løkke. Senest i går, siger han med henvisning til Thulesen Dahls klare afvisning af regeringens planer om at hæve bundskatten for at finansiere afskaffelsen af den såkaldte PSO-afgift.

Flirter med Socialdemokraterne

Samtidig vurderer Anders Langballe, at Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne på flere områder nærmer sig hinanden politisk i øjeblikket:

- Jeg tror sådan set, at der er en stigende forståelse politisk mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, siger han og fortsætter:

- I det spil tror jeg det er udmærket for Dansk Folkeparti, at der er usikkerhed om, hvorvidt de er det ene eller andet sted. Thulesen Dahl har intet behov for, og ingen grund til, at skubbe Mette Frederiksen og Socialdemokraterne fra sig. De har flirtet før - Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne - med tanken om at det kunne måske godt være, at man kunne finde et samarbejde på et tidspunkt.

Løkke-regeringens bedste og værste bedrift, ifølge...