Maratondebat afslutter folketingsåret

Et år i dansk politik er ved at være forbi.

En smal Venstre-regering har siddet på magten siden juni sidste år, og traditionen tro mødes folketingets politikere til en maraton-debat i Folketingssalen for at runde året af.

Her kan du følge afslutningsdebatten - der har tradition for at trække ud til sent på aftenen.

Debatten indledes med at det største oppositionsparti Socialdemokraterne traditionen tro, vil stille spørgsmålet:

- Hvilke oplysninger kan regeringen give om den indenrigs­ og udenrigspolitiske situation?

Live-opdateringer slutter

Live-opdateringen er slut, mens politikerne debatterer videre fra klokken 19.00.

Hele debatten kan følges i videoen øverst i artiklen resten af aftenen.

SF afviser regering udenom S

Pia Olsen Dyhr (SF) svarer Kristian Thulesen Dahl på spørgsmålet om hvorvidt, SF kan forestille sig en regering udenom Socialdemokratiet.

- Jeg er optaget af at få en ny regering. Den regering der sidder nu, gør rigtig meget fælt - gør folk fattigere og er med til at ødelægge den grønne omstilling. Derfor peger vi selvfølgelig på Mette Frederiksen. Det skaber et flertal og 90 mandater, siger Pia Olsen Dyhr.

Det sker efter Peter Dragsted (EL) i Jyllands-Posten i dag, ikke afviser at lave en venstrefløjsregering udenom Socialdemokratiet, bestående af Alternativet, Enhedslisten og SF.

DF vil ikke svare på, om Løkke støttes efter valg

Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) ønsker ikke at give et klart svar på, om DF støtter en Venstre-regering efter et folketingsvalg.

- Statsministeren har ikke udskrevet folketingsvalg. Vi skal nok tage stilling til tingene. Vi støtter den statsminister vi har og ønsker et godt samarbejde i den valgperiode, der stadigvæk er tre år, siger Kristian Thulesen Dahl på spørgsmålet om DF har taget stilling til, om man peger på Lars Løkke Rasmussen (V) efter et folketingsvalg .

Radikale: Ingen positiv forskel for vores børn det forgange år

Den radikale Morten Østergaard svarer på spørgsmål fra salen.

Han startede ud med at slå fast, at der i det seneste år ikke er truffet nogle afgørende beslutninger,  ’der vil gøre en positiv forskel for vores børns fremtid’.

- For mig handler det om at gøre menneskeligt håb til politisk vilje. Vi synes ikke optaget af, at skabe løsninger der virker i stedet for at lave teltlejre for syns skyld, lyder det fra Morten Østergaard.  

Jakob Elleman-Jensen (V) mener, at Morten Østergaard ikke bør være i tvivl om at alle i salen gerne vil det bedste for vores børns fremtid.

- Vi synes bare noget andet end De Radikale Venstre. Alle folk er lige, og vi har også ret til at være her, lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Pia K. sætter bandende ordfører på plads

Ifølge Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) gik Enhedslistens ordfører Pelle Dragsted over stregen på talerstolen, da han bandede.

Det endte i et mindre mundhuggeri for rullende kameraer.

Se mere HER.

Peter Skaarup: At rulle udlændingestramninger tilbage er crazy

Rasmus Nordqvist fra Alternativet er på talerstolen. Der bliver blandt andet talt flygtningepolitik. Peter Skaarup (DF) spørger ind til Alternativets politik på området.

- Man prøver at blive lidt klogere på, hvad partierne ønsker. Da vi hørte, at Alternativet ville rulle udlændingestramningerne tilbage, så synes vi det var lidt crazy, siger Peter Skaarup og spørger, hvad Alternativet vil kæmpe for efter et folketingsvalg.

- Vi vil arbejde politisk for den rigtige udlændingepolitik. Vi tror på europæiske løsninger. Vi stopper ikke flygtningestrømmene, ved at kigge på smykker eller plakater. Derfor vil vi gerne rulle udlændingestramningerne tilbage, siger Rasmus Nordqvist.

Bag om debatten: Tidligere politikere fortæller om afslutningsdebatten

TV 2 News har fået besøg af de tidligere politikere Lars Barfoed, der er tidligere konservativ minister og Özlem Cekic, tidligere folketingsmedlem fra SF.

De fortæller, hvordan afslutningsdebatten både er en hyggelig dag, men samtidig en dag, hvor der bliver gået benhårdt til stålet.

- Man er som ordfører rustet til tænderne. Man tænker, hvordan man kan få sat en dagsorden, siger Lars Barfoed.

LA: Vi er i god gænge forud for skatteforhandlinger

Liberal Alliance er på talerstolen. Her bliver Simon Emil Amitzbøll spurgt ind til partiets tidligere meldinger om, at de godt kunne vælte regeringen, hvis ikke der bliver lempet på topskatten.

- Når jeg ransager min sjæl, så kan jeg da godt huske, at der var en lille kurre på tråden mellem LA og regeringen i starten af året. Men nogle gange bliver man reddet af andre ting. Det er i politik, som i privatlivet - det kan være godt med en krise. Der kom landbrugspakken som sendt fra himlen. For pludselig lå krisen et helt andet sted, og så var der mulighed for, at vi kunne pleje vores relationer.

- Efter den krise er LA og regeringen kommet i meget bedre gænge. Det glæder os, og vi glæder os til forhandlingerne i efteråret, lyder det fra Simon Emil Amitzbøll med henvisninger til de kommende skatteforhandlinger.

Pelle Dragsted: Nu skal DF passe på ikke at blive arrogant

Flere partier spørger Pelle Dragsted (EL) omkring de ideer han tidligere på dagen luftede i Jyllands-Posten, som handlede om, at danne en rød regering udenom Socialdemokratiet. 

Kenneth Kristensen Berth (DF) spørger ind til, om Pelle Dragsted ønsker en regering med Enhedslisten, Alternativet og SF, med en bemærkning om, at det ’lyder ubehageligt’.

Pelle Dragsted mener, at Enhedslisten er sat i verden for at påvirke samfundet i den retning, de mener er den rigtige.

- Vi vil agere i forhold til enhver tids flertal ud fra det ønske. Ved næste valg, er det ret klart, at vi enten kan fortsætte med statsministeren eller Mette Frederiksen.

- Nu skal Dansk Folkeparti passe på, at i ikke bliver et af de der gamle, arrogante magtpartier – i har selv oplevet dem. Dem som siger ’uh nej, i er ikke lige så gode som os andre’. Du siger det lyder ubehageligt. Altså hver femte dansker stemmer på de tre partier du snakker om. Skal vi nu ikke respektere de valg, befolkningen træffer. Jeg synes ikke det klæder os. Og ja. Jeg stopper her, lyder det fra Pelle Dragsted.

LA og Enhedslisten i clinch

Pelle Dragsted er på talerstolen, hvor han bliver stillet spørgsmål af de øvrige partier.

Liberal Alliances Simon Emil Amitzbøll stiller spørgsmålstegn ved Enhedslistens politiske visioner.

- Man kan ikke føre en politik, hvor der ikke bliver skabt værdi hos arbejdspladserne. Jeg synes, det er asocialt og synd for de arbejdsløse, at Enhedslisten ikke tænker på deres behov for et rigtigt job, siger Simon Emil Amitzbøll.

- Jeg forstår ikke den krigeriske linje. Jeg har fuld respekt for, hvad Liberal Alliance står for. Jeg er bare uenig i det. Jeg må konstatere, at hvis man indfører et kontanthjælpsloft, så har det nogle konsekvenser. Så det er ikke noget med, at i er onde mennesker. I fører bare en politik, som jeg synes er meget, meget forkert. Så skal vi ikke lade den ligge der?

V: Grænsekontrollen er irriterende

I starten af maj ansøgte regeringen om at forlænge grænsekontrollen i to år.

Jeppe Jakobsen fra Dansk Folkeparti ville gerne vide, om Venstre ser det som et problem, at EU hindrer Venstre i at føre den politik, som de ønsker. 

Jakob Ellemann-Jensen (V) svarer som politisk ordfører fra regeringen, at EU ikke hindrer Venstre i noget.

- Hvis det forholdte sig sådan, ville det givetvis være et problem. Jeg betragter ikke grænsekontrol som noget vidunderlig. Jeg synes det er irriterende og generende for enkeltpersoner og virksomheder, når de skal krydse grænsen, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Derfor håber jeg, at grænsekontrollen er nødvendigt så kort tid som muligt, så vi kan få etableret en troværdig ydre grænse, siger han.

Derfor bliver Thulesen spurgt om topskattelettelser igen og igen

TV 2’s politiske analytiker Thomas Funding forklarer, hvorfor især Socialdemokraterne igen og igen spørger ind til DF’s holdninger til skattelettelser i toppen.

- Thulesen Dahl ved godt, at han skal i et forhandlingslokale, og der vil han ikke lukke nogle døre. Derfor vil han ikke garantere det, og det ved Socialdemokraterne godt, det er derfor de bliver ved med at spørge ind til topskat. Thulesen Dahl vil jo ikke svare på, om DF vil nægte at stemme for topskattelettelser, siger Thomas Funding.

Thulesen Dahl vil ikke afvise topskattelettelser

Kristian Thulesen Dahl (DF) vil ikke afvise, at Dansk Folkeparti kan gå ind for topskattelettelser, når der er forhandlinger til efteråret.

- Vores ønske er ikke topskattelettelser. Men det er ikke en garanti eller et ultimativt krav, siger Thulesen Dahl.

- Vi går altid ind i et forhandlingslokale, for at få mest ud af det. Vi går ind for at se, om der overhovedet er et økonomisk råderum for skattelettelser, siger han, men understreger at kernevelfærden først skal være i orden før skattelettelser kommer på tale.

- Der er ikke lagt noget frem, der indikerer, at der er råd til skattelettelser. Skulle der opstå en situation, hvor man mener, det kan lade sig gøre, så mener vi, at det er i bunden, der skal ske noget, så det kan betale sig at arbejde for dem med lave indkomster, siger Kristian Thulesen Dahl.

Mette Frederiksen vil ikke give løfter

Finn Sørensen fra Enhedslisten vil gerne vide om Socialdemokratiet efter et eventuelt valg vil være med til at fjerne 225-timers-reglen og kontanthjælpsloftet. Han kalder loven ’forfærdelig’.

- Jeg vil godt gøre det meget klart, at jeg ikke står og kommer med en masse ufinansierede løfter i dag eller. Jeg ved ikke hvilken økonomi vi eventuelt måtte overtage, så vi bliver nødt til at tage tingene i rigtig rækkefølge, lyder svaret fra Mette Frederiksen. 

- Regeringen støvsuger alle hjørner af samfundet

Mette Frederiksen kritiserer regeringen i sin tale.

- Vi har en regering der skubber alle væsentlige beslutninger foran sig. Som samtidig støvsuger alle hjørner af vores samfund for at skrabe sammen til skattelettelser. Det er jo kortsigtet og forkert, siger Mette Frederiksen.

Samtidig opsummerer hun alle de kritikpunkter, hun i talen nævner i forhold til regeringens politik.

- Intet vækstinitiativ, ingen indsats overfor skattesnyd og ingen løsning overfor de ansatte, som risikerer at sætte livet på spil. Og ingen infrastruktur til hele landet, lyder kritikken fra Mette Frederiksen.

- Vil S gå til valg på at hæve registreringsafgift?

Anders Samuelsen fra Liberal Alliance, ønsker at få svar på, om Socialdemokraterne går til valg på at hæve registreringsafgiften på biler igen.

- Det er den forkerte medicin. Vi mangler vækst. Når man diskuterer det med arbejdsgivere, så skal vi understøtte flere private arbejdspladser. Så pengene kunne være brugt klogere, siger Mette Frederiksen med henvisning til regningen for at nedsætte en del af registreringsafgiften fra 180 til 150 procent.

- Vi har endnu ikke gjort op, hvordan vi stiller os forud for et valg i forhold til registreringsafgiften. Der er lang tid til et valg.

Mette Frederiksen ønsker finansiering af Togfonden

Mette Frederiksen kritiserer regeringen for at bremse Togfonden

- Det er en forkert vej at gå. Det er 200 millioner om året. Vi har et ønske om at binde hele Danmark sammen.

Hun foreslår derfor at de 200 millioner kroner tages fra puljen til offentlig trafik indtil 2025. Togfonden har skulle finansiere milliarddyre jernbaneprojekter, som f.eks. en togbro over Vejle Fjord.  

Mette Frederiksen tager ordet

Socialdemokraternes partiformand, Mette Frederiksen, har taget ordet efter Lars Løkke Rasmussen.

Hun bruger blandt andet sin taletid på at adressere skattesnyd. Et budskab, som Socialdemokraterne siden de såkaldte Panama-papirer er gået hårdt ind i.

- Rigmænd har systematisk flyttet deres penge væk i skattely på den anden side af verden. De har ikke opfyldt den kontrakt, som vi hver især skal opfylde.

Hun fortæller, at Socialdemokratiet ønsker højere straffe, rådgiverasnvar, flere penge til skat og en stærkere europæisk indsats.

- Regeringen er passiv overfor dem der snyder fælleskabet, siger Mette Frederiksen.

Afrunding på Løkkes tale

Lars Løkke Rasmussen afrunder sin 43 minutter lange tale.

- Mit budskab i dag, er at vi har et stærkt udgangspunkt for at gøre Danmark stærkere, hvis vi handler i tide. Vi skal udvise rettidig omhu. Hvis vi ikke gør noget, så tegner fremtiden trist. Men hvis vi skaber råderum, så ser det lyst ud.

- Vi skal gøre et stærk Danmark stærkere. Udgangspunktet er godt – og det er langt bedre end for et år siden. Takket være beslutninger her i salen.

Løkke kalder ejendomsvurderinger et 'akut problem'

Statsministeren adresserer også ’et akut problem, som skal løses’.

- De nuværende ejendomsvurderinger er ikke gode nok. Vi skal have mere retvisende vurderinger. Der er blevet skubbet et uløst problem til os fra den tidligere regering. Det skal løses, så boligejerne kan være trygge ved skatten, siger Lars Løkke Rasmussen.