Politik

Vedtaget med snævert flertal: Nu kan 15-årige køre knallert

Fra 1. oktober kan 15-årige danskere få knallertkørekort. Mogens Ladegaard / Scanpix.dk

Danske unge på 15 år kan fra 1. oktober få kørekort til en lille knallert. Trafikråd advarer mod flere ulykker, mens yderområderne glæder sig.

Det er ikke kun aldergrænsen for, hvornår unge må sætte sig bag bilrattet, Folketingets politikere har ændret tirsdag. Også aldersgrænsen for knallertkørekort er blevet sænket.

Et snævert flertal vedtog således tirsdag at nedsætte alderen for kørekort til en lille knallert fra 16 til 15 år. 

Lovændringen, som træder i kraft 1. oktober, blev dog kun lige knapt stemt igennem. 56 politikere i Folketingssalen stemte for forslaget, mens 55 stemte imod. 68 stemmer var 'fraværende'. 

Ny lov bekymrer trafikråd

Knallertfirmaer og udlejningsfirmaer må dog kun stille en knallert til rådighed for personer under 16 år, hvis den unges forældre har givet skriftligt samtykke til det, står der i lovvedtagelsen

Et af argumenterne for lovændringen har været, at især unge i områder af landet uden meget offentlig transport skal have mulighed for at komme lettere rundt til uddannelse, job og lignende.

Det argument giver administrerende direktør i Rådet for Sikker Traifik, Mogens Kjærgaard Møller, dog ikke meget for. Han er langt fra begejstret over udsigten til 15-årige knallertkørere, som ifølge rådet vil øge risikoen for alvorlige ulykker fremover. 

- Det er dybt bekymrende, og det vil få fatale konsekvenser for en lang række unge mennesker. De er ikke klar, og mange tror, de er udødelige i den alder. De er ikke i stand til at overskue konsekvenserne, siger Mogens Kjærgaard Møller og henviser til erfaringer fra Østrig, hvor aldersgrænsen for knallertkørekort blev sænket til 15 år i 2002. 

- Det resulterede i en femdobling af tilskadekomne 15-årige, og niveauet har ikke ændret sig siden. Så det er en meget høj pris at betale for øget mobilitet, fastslår den administrerende direktør.

15-årige kan fra oktober køre knallert i Danmark. Samtidig kan 17-årige tage nøglerne og selv bestemme farten i familiens bil - hvis de har en voksen ledsager med på passagersædet.

Øger unges mobilitet

Hos Landdistrikternes Fællesråd er holdningen til vedtagelsen af lovforslaget anderledes positiv. Formand Steffen Damsgaard tror, at det vil øge unges vilkår i danske yderområder, hvor den kollektive trafik er begrænset.

- Jeg håber, det kommer til at betyde, at 15-årige kan komme bedre rundt til skole, fritidsaktiviteter og fritidsjob. Så vil det formentligt gøre det en smule sjovere at være ung i danske landdistrikter, da man ikke er afhængig af sine forældre hele tiden - men selv kan transportere sig rundt, siger Steffen Damsgaard, som samtidig understreger, at den sænkede aldersgrænse skal ledsages af øget undervisning:

- Vi er ikke ligeglade med trafiksikkerheden og unges sikkerhed. Derfor er det også yderst vigtigt, at der følger knallertundervisning med kørekortet.

Landsbyformand syner nye muligheder for unge

Også i landsforeningen Landsbyerne i Danmark glæder formand Carsten Abild sig over politikernes beslutning, som han mener, vil gavne familier i yderområder. 

- Man skal selvfølgelig gøre det klart for de 15-årige, at de skal være forsigtige, overholde færdselsreglerne, huske hjelmene og ikke køre flere på en knallert. Men når det er sagt, så får de helt nye og bedre muligheder for at kunne komme i skole, passe lærepladser og job - i det hele taget åbner det bare for mulighederne, når man bor på landet, siger Carsten Abild. 

Rådet for Sikker Trafik vil med kampagner nu forsøge at gøre de unge og forældre opmærksom på de risici, som er forbundet med knallertkørsel, Mogens Kjærgaard Møller.