Politik

Nu er det officielt: 17-årige får lov til at køre bil

17-årige kan snart helt lovligt sætte sig bag rattet i en bil. Flertal i Folketinget godkender forsøgsordning.

Trods bekymringer fra politi og kørelærere vil danske 17-årige snart kunne køre bil - hvis de har en erfaren bilist ved deres side.

Et flertal på 101 folketingsvalgte har tirsdag vedtaget den omdiskuterede forsøgsordning i folketingssalen.

Det vil især komme de unge på landet til gode, forudser De Konservatives transportordfører, Rasmus Jarlov:

- Det er godt i de områder i Danmark, hvor man har et stort behov for at komme rundt i bil, siger han.

De nye regler er inspireret af Tyskland, hvor man har en lignende ordning. Her har man set et fald i antallet af ulykker blandt de yngste bilister.

- De internationale erfaringer fortæller os, at det er sikkert at lade unge mennesker blive introduceret til trafikken på den her måde, siger Rasmus Jarlov.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN HER

Forslaget har dog mødt en del skepsis på vejen.

Ordningen deler vandene

Blandt andet mener Dansk Kørelærer Union, at flere timer med mor og far i bilen ikke nødvendigvis er den rigtige vej at gå for at nedbragt antallet af ulykker blandt novice-bilister.

- Vi tror mere på, at vi skal blive bedre til at holdningsbearbejde de unge, så de får en mere trafiksikker adfærd, har landsformand René Arnt tidligere udtalt.

Også Politiforbundet har sine bekymringer. Her har formand Claus Oxfeldt anført, at politiet får svært ved i tilstrækkelig grad at kontrollere de unge trafikanter.

- Det vil kræve, at vi stopper mange flere biler, end vi gør i dag, har han tidligere udtalt.

Den nye forsøgsordning har dog fuld opbakning fra Rådet for Sikker Trafik, der længe har presset på for nye regler.

Hør René Arnt fra Dansk Kørelærer-Union og dokumentationschef Jesper Sølund fra Rådet for Sikker Trafik debattere den nye ordning i klippet nedenfor.

Datoen, for hvornår den nye lov træder i kraft, er under afklaring med Rigspolitiet, oplyser Transport- og Bygningsministeriet.

Et andet lovforslag, der også blev stemt igennem i Folketinget tirsdag, nedsætter alderen for knallertkørekort fra 16 til 15 år. Loven træder i kraft 1. oktober.