Politik

Aftale om hadprædikanter på plads: Her er alle stramningerne

Der er netop indgået en aftale, der skal dæmme op for hadprædikanter i Danmark.

Seks partier er nået til enighed om, hvordan de ønsker at stoppe problemerne med de såkaldte hadprædikanter, der blev afsløret i TV 2s dokumentarserie "Moskeerne bag sløret".

Flere delaftaler var allerede forhandlet på plads, men tirsdag er forhandlingerne afsluttet, efter at man er nået til enighed om blandt andet en liste over hadprædikanter.

Folk på listen skal kunne nægtes indrejse i Danmark, og et af stridspunkterne i forhandlingen var, om listen skal være offentlig - det er partierne bag nu enige om, at den skal være.

- Vi har gjort, alt hvad vi kan uden at gå på kompromis med grundloven, konventionerne og almindelige retsstatsprincipper. Vi gør alt hvad vi kan inden for den ramme, lyder det fra kirkeminister Bertel Haarder (V), der har stået i spidsen for forhandlingerne.

Personer på listen bliver på forhånd nægtet indrejse i Danmark, såfremt de ikke er EU-borgere. EU-borgerne vil til gengæld ende på en ’opmærksomhedsliste’ - EU-borgernes navne vil ikke blive offentliggjort.

Dermed har forhandlingerne, som har stået på siden marts, nået sin ende. Partierne som står bag aftalen er Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Konservative.

Liberal Alliance forlod forhandlingerne tirsdag, da de ikke kunne stå inde for, at listerne skal være offentlige. SF kan heller ikke stå inde for den åbne liste.

Mette Bock (LA) mener, at en åben liste kan have en modsat effekt, hvor personer, der er i fare for at blive radikaliserede, kan tage kontakt til personerne på listen via internettet.

- Selvom personen ikke kan komme til Danmark, så kan de altså få en heltestatus i de radikaliserede miljøer, siger Mette Bock.

Men det er ikke kun listen der har været diskuteret - justeringer i reglerne for foreningsstøtte, skattefradrag, friskoler og vielser er blandt nogle af de ting, som der er nået enighed om.