Politik

Pind boykotter Clement: Han behandler mig som en kriminel

Danmarks justitsminister vil ikke længere lade sig interviewe af en af landets mest profilerede journalister.

Debatten om DR-værten Clement Kjersgaard tager nu en ny drejning.

Justitsminister Søren Pind (V) meddeler på sin Facebook-profil, at han ikke længere vil lade sig interviewe af den kendte tv-vært.

Den opsigtsvækkende udmelding kommer i kølvandet på debatten om et interview, som Danmarks Radio bragte søndag aften. Her gik Clement Kjersgaard i mere end 20 minutter hårdt til Alternativets politiske leder Uffe Elbæk for blandt andet at få et klart svar på, hvor mange flygtninge Alternativet egentlig mener, at Danmark skal tage.

- Jeg synes, det er rimeligt at også Uffe Elbæk udsættes for svære - og hårde - spørgsmål. Og det kan man ærlig talt godt sætte spørgsmålstegn ved, om er sket hidtil. Men det, der generer og gnaver, er Clement Kjærsgaards - relativt nye - tilgang, skriver Søren Pind blandt andet i sin statusopdatering og argumenterer for, at Clement opfatter ”sig selv som lovens håndhæver og politikere som kriminelle.”

- Derfor har jeg truffet den beslutning ikke at deltage i interviews eller programmer med Clement. Det er jeg ked af. For han er en dygtig og begavet mand. Men han ser og behandler mig som en kriminel. Det er komplet uacceptabelt, afslutter Pind sin opdatering.

Liberal Alliances medieordfører Mette Bock siger mandag eftermiddag til eb.dk, at hun heller ikke fremover vil stille op til interviews med Clement Kjersgaard.

Elbæk er rasende

Uffe Elbæk har i en længere statusopdatering på Facebook langet voldsomt ud efter Clement Kjersgaards interviewmetode, og blandt andet kaldt interviewet, der blev bragt søndag aften, for "uværdigt".

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg var rasende, da jeg forlod studiet. Faktisk har jeg aldrig været så følelsesmæssigt berørt af et TV- eller radiointerview, skriver han blandt andet.

- Er det virkelig kommet dertil, at vigtige politiske diskussioner og samtaler skal presses ned i et underholdningskoncept, hvor det handler om hvem der vinder: Journalisten eller den interviewede? Det er måske god underholdning, men god journalistik er det altså ikke, skriver Elbæk.

Det er måske god underholdning, men god journalistik er det altså ikke

Uffe Elbæk, Alternativets politiske leder

Clement: Pind må gerne være sheriffen

Mandag afviser Clement Kjersgaard overfor dr.dk Uffe Elbæks kritik:

- Jeg synes, at pressen i mange lande - heriblandt Danmark - spilder folks tid. Pressen burde stoppe med at bringe interviews, hvor politikere ikke svarer. Det er med til at skabe en oplevelse af, at de kan komme i medierne uden at svare, siger han blandt andet.

Overfor Ritzau argumenterer Clement Kjersgaard også for, at Søren Pind har misforstået en pointe, som den tidligere TV-vært er kommet med i en kronik i Politiken sidste år. Her skrev Kjersgaard, at "presse og politikere er ikke mere i samme branche end politi og røvere."

- Jeg siger ikke med den kommentar, at politikerne er kriminelle, og at jeg er politiet. Landets justitsminister må meget gerne være sheriffen. Den titel har han taget først. Så er jeg landevejsrøveren, forklarer Clement Kjersgaard mandag.

Ikke første gang

Det er langt fra første gang, at Clement Kjersgaards måde at interviewe politikere på, har skabt debat.

Tidligere på året ville Socialdemokraterne have DRs ledelse på banen efter et interview, som journalisten havde lavet med S-formand Mette Frederiksen.

- Er dette her Danmarks Radios nye linje at sætte sig i spidsen for, at orkestrere kampagner mod bestemte politiske partier, når man er kommet uheldigt af sted med et interview? Er dette her den nye form for journalistik, man skal forvente fra Danmarks Radio?, lød spørgsmålet eksempelvis fra Morten Bødskov (S).

Gør den hårde kritik fra politikerne slet ikke indtryk, bliver TV-værten mandag spurgt om af dr.dk.

- Det gør indtryk, at politikerne ikke svarer. Det kommer ikke til at ændre noget. Det er det, jeg får min løn for, lyder svaret fra Clement Kjersgaard.

TV 2 ville gerne have stillet Søren Pind uddybende spørgsmål om hans beslutning, men gennem sin spindoktor meddeler justitsministeren, at han ikke har noget at tilføje til det, han har skrevet på Facebook.