Elbæk: Tiden er lige nøjagtig til politiske eksperimenter

Uffe Elbæk tordnede mod den neoliberale tankegang, han mener præger Danmark - og slog fast, at vi er ramt af hele tre kriser.

Det var til tonerne af violinspil og synet af en masse grønne stof-Å’er, at Alternativet lørdag morgen bød velkommen til årsmøde i Odense.

Den grønne løber var rullet ud for de 654 af partiets i alt 10.070 medlemmer, som har valgt at tilbringe lørdagen med partifæller i et tidligere pakhus på Odense Havn. Nærmest lige så hipt som Alternativet selv, der forleden af Megafon blev målt til 8,3 procent - en my større end Enhedslisten.

Som landsforkvinde Maj Baltzarsen sagde det i sin velkomst er det en ”festdag”. For ikke blot er medlemstallet vokset eksplosivt siden folketingsvalget i fjor; der er også gang i aktivismen og politikudviklingen rundt i landets 47 lokalafdelinger.

Alternativisterne lagde ud med at klappe af hinanden og vedtage et ”samtalemanifest”, som udstikker reglerne for, hvordan man taler til hinanden på årsmødet. Fællessang blev der også tid til. I partiets værdisang kan man blandt andet udlede, hvordan man skal forholde sig, når andre politikere som eksempelvis Socialdemokraternes Henrik Sass Larsen langer hårdt ud efter partiet.

”Empati, som man ved – sætte sig i andres sted

Det er let at kritisere

andres dåd og der’s manerer,

men at vise storhed først, viser dog hvem der er størst”

Stikpille til Thorning

Lange ude gjorde Uffe Elbæk ikke i sin tale til årsmødet. Og dog. For i det, han kaldte ”en slags politisk beretning” - som varede 56 minutter - blev der plads til en lille stikpille til den tidligere statsminister.

- Helle Thorning-Schmidt (S) havde en grøn jakke på, da hun udskrev valget. Det tog vi som god karma. Tiden er ikke til eksperimenter, sagde hun. Vi smilede, da vi stod og hørte det. Jeg kan fortælle jer, at det er nøjagtig det, tiden er til, sagde han til stor applaus fra årsmødedeltagerne.

Han brugte også lejligheden til at ridse op, hvilke tre kampe der er vigtigst for Alternativet: Klimakrisen, empatikrisen og systemkrisen.

- Alternativet er født af en kritik af den neoliberale økonomi. Den æder ikke bare naturen op, den æder også hjerter op, sagde han og understregede, at der er brug for en ”venlig revolution”, hvor de tre kriser tages alvorligt.

- Vi skal også være det parti, der både ser, hører og reagerer på, at der er flere og flere i samfundet, der føler sig marginaliseret og er sårbare af den ene eller den anden grund. På det store niveau er den udfordring blevet manifesteret i vores manglende evne til at håndtere flygtningekrisen. Mange føler, at de er på taberholdet af den ene eller anden grund, sagde han og trak tråde tilbage til bevægelserne, der formede Danmark for 150 år siden.

- Vi er inspireret af dem, der var med til at kickstarte den første sociale innovationsbølge i Danmark. Bønder, arbejdere og folk i byerne sagde, at de ville gentænke samfundet. De lavede andelsbevægelsen, højskolebevægelsen og arbejderbevægelsen. Det var den type tænkning, der skabte den første sociale innovationsbølge i Danmark. Den har toppet. Spørgsmålet er, hvem der starter den næste, spurgte Uffe Elbæk og gav selv svaret:

- Det gør vi, sagde han og understregede, at den måde, vi har indrettett velfærdssamfundet på, har toppet.

Til endnu en stor klapsalve fra salen.

- Regeringen, der gør alt galt

Man skal passe på med at love for meget, sagde Uffe Elbæk – og kom alligevel med et:

- Landet er ledet af en mindretalsregering, der gør alt det forkerte, sagde han og lovede ikke at pege på en borgerlig statsminister.

- Jeg er dybt bekymret for, hvor hurtigt Danmark bliver forandret lige nu. Den nuværende regering har vist, at det er nødvendigt, vi er der. Regeringen skal have ros for at gennemføre sit politiske program. Lige så ambitiøse skal vi være, når flertallet skifter, sagde Uffe Elbæk inden han lige rundede af med det faktum, at partiet er ganske hipt.

- Hele den der framing af, at vi alle sammen er sådan nogle hipstere, der kun kunne lide at hænge ud i Kødbyen i København. Der er hyggeligt, men vi kan også godt lide at hænge ud på fiskebaren i Thisted, sagde han.

Senere skal medlemmerne blandt andet tage stilling til, om han stadig skal være partiets politiske leder – og om det skal være muligt som folkevalgt at skifte til Alternativet, selv om man oprindeligt er valgt for et andet parti.

TV 2 dækker årsmødet dagen igennem her og på TV 2 NEWS.