Politik

Alternativet ekspanderer: Nu vil de være forlag - og webshop - og ...

Forandringer skabes også andre steder end på Christiansborg, lyder det fra Alternativet, der har planer om at oprette en række virksomheder.

For Alternativet har det seneste år været en ubetinget succes: Det nye parti med stifteren Uffe Elbæk i spidsen opnåede valg til Folketinget i juni 2015, har nu 10 folkevalgte på Christiansborg, en række byrådspolitikere rundt om i landet og mere end 10.000 medlemmer.

Men Alternativets ambition er at være andet og mere end blot politisk parti – bevægelsen vil også være en virksomhed. Eller rettere: Mange virksomheder.

Og arbejdet er allerede i fuld gang. I løbet af det seneste år har Alternativet blandt andet stiftet et bogforlag, som ”kommer til at udgive både digitale og trykte bøger”. Og en webshop, der ”på sigt skal etablere et Grønt Marked med bæredygtige alternativer til hverdagsprodukter og -services”. Det fremgår af den beretning, som Alternativets hovedbestyrelse har offentliggjort forud for partiets årsmøde denne weekend.

Og her stopper planerne ikke - Alternativet vil gerne brede sig ud over endnu flere områder, understreger politisk ordfører Rasmus Nordqvist:

- Der er mange ting, man kunne forestille sig, at vi ville bevæge os ind i. Man kunne forestille sig et medie. Man kunne forestille sig en tænketank. Hele energisektoren. Et telefonselskab. Det er ikke noget, vi har en konkret køreplan for, men vi er meget åbne for, at når vi ser nogle muligheder, vil vi gribe dem, forklarer han.

Handler det her bare om at tjene penge?

- Nej. Alt handler om vores overordnede dagsorden om en seriøs bæredygtig omstilling. Det er vores formål. Og det er ikke kun en forandring, der skal ske fra Christiansborg og byråd rundt om i landet. Det er en også en forandring, der sker rundt i samfundet. Forlaget kan være med til at styrke agendaen om bæredygtig omstilling. Og vi har også snakket om, om vi skulle se på at få formaliseret noget uddannelse i form af en sommerhøjskole, siger Rasmus Nordqvist og fortsætter:

- Det handler ikke om at gøre alt, hvad man kan tjene penge på. Det her er som sådan ikke et ”lad os lave penge”-projekt, men en erkendelse af, at forandringer sker mange steder.

Overskud skal ikke gå til valgkampe

Rasmus Nordqvist forklarer, at Alternativet har hentet inspiration i hvordan Socialdemokratiet tidligere var en integreret del af en arbejderbevægelse, der også drev højskoler og medier – eksempelvis avisen Aktuelt. Samtidig understreger den politiske ordfører, at de forskellige virksomheder i Alternativet-bevægelsen skal være uafhængige.

- Det er vigtigt at forstå hele den platformstænkning, vi har, for det skal selvfølgelig ikke være et medie, der er underlagt partiet, eller en uddannelse, der er underlagt partiet. Det skal være forskellige elementer af en bevægelse, der arbejder for samme dagsorden.

Hvad skal de penge, I tjener i virksomhederne, så bruges til? At føre valgkamp for Alternativets til folketingsvalg?

- Nej. Tanken er at investere pengene i videre udvikling af de her ting. Der er ikke en sammenblanding af økonomi, siger Rasmus Nordqvist, der forklarer, at Alternativets hovedbestyrelse er hævet over alle de selvstændige enheder i organisationen, heriblandt partiet.

Hvordan ser hele Alternativet-projektet ud om ti år?

- Verdensherredømme, siger Rasmus Nordqvist og griner.

- Ej, jeg kan faktisk ikke rigtigt forestille mig det. Det handler for mig om at vi skal være åbne for at gribe de muligheder og de ideer, der kommer. Det er ikke fordi jeg har et mål om at vi skal have 100 virksomheder om nogle år. Og det kan godt være, at forlaget eksempelvis ikke kører om ti år, men at det er nogle andre ting, som er kommet op at stå. Måske vi har 10 eller 20 virksomheder kørende.