Trods kæmpegevinst til Goldman Sachs: - Skatteyderne skal være glade

Finansministeren mener ikke, at staten solgte dele af Dong for billigt til Goldman Sachs i 2014. Banken står nu til milliardgevinst.

Både statskassen og Goldman Sachs kan se frem til milliardgevinster, når energiselskabet Dong kommer på børsen.

Det står klart, efter at Dong torsdag har udsendt sit såkaldte prospekt, hvor de fastsætter selskabets markedsværdi til mellem 83,5 milliarder og 106,5 milliarder kroner.

En værdi, der er markant højere end hvad selskabet blev vurderet til, da et politisk flertal i 2014 besluttede at sælge en del af selskabet til den omstridte investeringsbank Goldman Sachs. Dermed kan banken se frem til at få i omegnen af otte-ti milliarder kroner i gevinst på den andel af Dong, som de ejer, og kritikere har derfor anklaget det politiske flertal for at have solgt alt for billigt ud af den statslige virksomhed.

Men den kritik afviser finansminister Claus Hjort Frederiksen (V):

- Dong har jo været igennem en rivende udvikling i de senere år. De har skiftet fokus fra olie- og gasproduktion til nu at være verdens ledende firma på havvindmølleparker. Og det er jo udviklingen de senere år, der har givet den her store værditilvækst, som gør at virksomheden nu, efter vores rådgiveres opfattelse, er så meget værd, siger han.

Men solgte man for billigt til Goldman Sachs dengang?

- Det mener jeg ikke, det gjorde. Jeg mener faktisk, at det har været rigtige vurderinger, der har været. Og det, man fik mulighed for med Goldman Sachs, var jo virkelig at satse på de her havvindmølle-parker, som man har haft stor succes med, siger finansministeren.

Staten vil fortsat eje mere end halvdelen

I dag ejer den danske stat 58,8 pct. af Dong, og med børsnoteringen vil der blive solgt yderligere ud, således at staten i fremtiden vil eje 50,1 procent af selskabet. Derudover forventes Goldman Sachs, der lige nu ejer 17,9 procent – og de pensionskasser, der også købte dele af Dong tilbage i 2014 – også at sælge ud af deres aktieandel.

De Konservatives finansordfører Brian Mikkelsen mener, at dagens nyhed bør vække glæde blandt danskerne.

- Danske skatteborgere skal jo være rigtig glade. Vi skal smile, fordi vi nu har et selskab, som er op mod 100 milliarder kroner værd, siger han og fortsætter:

- Noget af det bliver solgt. Staten bevarer en afgørende indflydelse på Dong. Men vi får milliarder af kroner i kassen, som jo forbedrer vores økonomiske situation i Danmark. Og det er det, jeg fokuserer på: At vi har gjort en god handel ved at fastholde kontrollen over Dong.