Politik

Regeringen vil jagte SU-plattenslagere: Usympatisk og ulovligt

TV 2's Operation X kan dokumentere, hvordan udenlandske studerende udnyttes som arbejdskraft, så de kan få SU. - Hvid slavehandel, siger Venstre.

- Det er så usympatisk og ulovligt, som noget kan være på det danske arbejdsmarked.

Jakob Engel-Schmidt (V) er en vred undervisningsordfører torsdag morgen. TV 2's Operation X kan nemlig afsløre, hvordan direktøren for Bogø Sandwich, Akram El-Hajj, og virksomhedsejeren Tomas Kibisa udnytter udenlandske studerende som billig eller gratis arbejdskraft.

- El-Hajj er jo en ubehagelig kriminel og Kibisa er nutidens svar på hvid slavehandel i Danmark, fastslår Engel-Schmidt.

Systemet kan snydes på mange måder

Problemet opstår, fordi de udenlandske studerende fra EU-lande kan få SU i Danmark. Men kun, hvis de arbejder 10 timer om ugen. Derfor er de studerende desperate for at finde et job, og det udnytter nogle virksomheder til at få dem til at arbejde for stort set ingen penge.

- Vi har et tillidsbaseret system. Det her handler om, at nogen bevidst omgår systemet. Og det kan man desværre gøre på mange måder, siger Jakob Engel-Schmidt.

Efter TV 2's afsløringer vil han nu gå til kamp mod 'plattenslagerne'. Og der er tre ting, man bør gøre.

- Først og fremmest skal vi være bedre til at oplyse de studerende om, at SU ikke har noget med løn at gøre. Dernæst må vi målrette Skats kontroller mod de virksomheder, der har mange udenlandske studerende ansat. Og endelig må vi straffe de her mennesker så hårdt, at de ikke bare går konkurs, men mister retten til at drive virksomhed, siger undervisningsordføreren.

SF: Forbyd virksomheder at ansætte de studerende

SF's gruppeformand, Jacob Mark, er enig med sin Venstre-kollega i, at man først og fremmest må straffe de virksomheder, der bliver grebet i at udnytte arbejdskraften.

- Vi skal sende et kraftigt signal til de her plattenslagere ved at øge sanktionerne, fastslår han.

Siden 2011 er antallet af udenlandske studerende, der får SU i Danmark, steget fra 340 til over 7.600.

- Det her er et relativt nyt problem, og helt ærligt har vi ikke været opmærksomme på det. Vi skal gøre noget ved det nu, siger Jacob Mark.

Han foreslår, at virksomheder, der bliver taget i den her form for svindel, ikke længere skal have lov til at ansætte udenlandske studerende. Det forslag er Jakob Engel-Schmidt ikke afvisende over for - det er imidlertid nødvendigt at undersøge, om lovgivningen tillader det, siger han.

DF: Det hele bunder i en tåbelig regel

Det er en EU-regel, der dikterer, at de studerende fra EU-lande har ret til dansk SU. Og løsningen på problemet skal man finde helt nede ved roden, mener Dansk Folkeparti.

- Det er en helt bagvendt måde, at hvis de studerende arbejder, så topper man op med SU. Det er jo tåbeligt, siger partiets undervisningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl.

Han kalder det for 'symptombehandling' at forsøge at løse problemet med 'plattenslagerne', selvom det ikke er helt ligetil at få ændret på EU-reglerne.

- Der ligger et stort arbejde, men vi er nødt til det, for der kommer flere udenlandske studerende til Danmark, siger han.