Nyrup: - Vi har foræret Goldman Sachs en forfærdelig masse milliarder

Danmarks tidligere statsminister håber aldrig, at en sag som den om salget af Dong kommer til at gentage sig.

- Det viser sig jo, at jeg fik ret.

Den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen er ærgerlig, men ikke overrasket, efter at det i dag er blevet vurderet, at det statslige energiselskab Dong er op mod 100 milliarder kroner værd. Og at den omdiskuterede amerikanske investeringsbank Goldman Sachs dermed ser ud til at have gjort en overordentlig god handel, da de i 2014 købte en del af Dong til en pris, der ligger langt under, hvad den del af selskabet nu vurderes at være værd.

- Vi kan se i dag, at vi har foræret Goldman Sachs en forfærdelig masse milliarder kroner, som kunne være kommet os alle sammen til gode, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Tilbage i 2014 advarede Nyrup sin partifælle og daværende finansminister Bjarne Corydon mod at sælge en del af selskabet til en pris, som ifølge Nyrup var alt for lav. En kritik, der blev afvist af både Corydon, og af Dongs direktør Henrik Poulsen

- Det viser sig jo, at jeg fik ret, siger Nyrup nu og fortsætter:

- Dong blev solgt alt for billigt. På et dårligt tidspunkt. Til en pris, der var langt under Dongs reelle værdi. Og det jeg hører nu, fra Dongs side er, at hele vindmøllemarkedet udviklede sig helt uforudsigeligt (efter salget i 2014, red.). Nej, det gjorde det ikke. Det vidste man rent faktisk på det tidspunkt, siger Nyrup.

Bonusordning til Dong-chefer

Den tidligere statsminister langer også ud efter den bonus-ordning, som ledende personer i energiselskabet har som en del af deres kontrakter.  

Ifølge Finans.dk vil selskabets direktør Henrik Poulsen tjene i omegnen af 27 millioner kroner, hvis prisen på energiselskabet rammer 105 milliarder. Og 250 mand i selskabets ledergruppe står til at score mere end en halv milliard kroner tilsammen.

Og den form for bonus-ordning, hvor Dong-ledelsen altså i 2014 fik aktier til en lav pris, og nu får mulighed for at sælge dem til en langt højere, har skabt en interessekonflikt, mener den tidligere statsminister.

- Dongs ledelse foreslog en bonusordning til dem selv, før handlen var afsluttet. De havde derfor ikke nogen stor interesse i, at prisen var meget høj, for det ville jo begrænse deres egen personlige gevinst senere hen, siger Nyrup.

I dag ejer den danske stat 58,8 pct. af Dong, og med børsnoteringen vil der blive solgt yderligere ud, således at staten i fremtiden vil eje 50,1 procent af selskabet. Ved salget af de aktier ventes statskassen at tjene over otte milliarder kroner. Derudover vil Goldman Sachs, der lige nu ejer 17,9 procent af Dong, også at sælge ud af deres aktieandel.

- Jeg håber aldrig nogensinde, at det her gentager sig igen. Det er helt umuligt, at staten forærer så mange penge væk til Goldman Sachs, der må have sig en god dag ovre på Wall Street. Det er til skade for det danske samfund, siger Poul Nyrup.

Så meget tjener de på Dong-salg

 1. Staten: 8,86 milliarder

  Staten beholder over 50 pct. af aktier selv efter aktiesalget. I dag har staten en ejerandel på 58,76 pct., og når den er nedbragt, bliver de offentlige finanser polstret med tæt ved ni mia. kr. Statens aktiepost vil efter børsnoteringen være 53,7 mia. kr. værd.

 2. Goldman Sachs: 4,76 milliarder

  Den amerikanske investeringsbank købte sig ind i Dong i 2013, og kan således se frem til at have fordoblet værdien af bankens investering i den danske energikoncern. Selv efter aktiesalget, der indbringer banken tæt på 5 mia. kr., vil Goldman Sachs eje over 13 pct. af Dong. Den resterende aktiepost vil have en maksimal værdi på 14,3 mia. kr. Banken lagde otte mia. kr. for sin ejerandel i 2013.

 3. ATP: 1,3 milliarder

  Den store statslige pensionskasse købte sig ind i Dong sammen med Goldman Sachs i 2013, og kan ved børsnoteringen notere sig en gevinst på 1,3 mia. kr. Den restende aktiepost vil være 3,9 mia. kr. værd. ATP købte sig oprindeligt ind for 2,2 mia. kr. og har ligesom Goldman Sach og PFA mere end fordoblet sin investering.

 4. SEAS: 1,3 milliarder

  Det store energiselskab SEAS sælger en forholdsvis mindre andel af sin post i Dong. SEAS var allerede en del af ejerkredsen bag Dong i 2013, hvor Goldman Sachs, PFA og ATP blandt andet købte sig ind.

 5. PFA: 0,48 milliarder

  Landets største kommercielle pensionsselskab tjener godt en halv mia. kr. på salget af aktier i Dong næste måned. PFA lagde 0,8 mia. kr. for sin andel af Dong i 2013 og har selv efter aktiesalget en post i energiselskabet til en værdi af 1,4 mia. kr.

Beregningerne er lavet på baggrund af børsprospektet fra Dong Energy.