Goldman Sachs står til kæmpe Dong-gevinst: - Alt det vi kritikere advarede om, er sket

- Bjarne Corydon har været en rigtig dyr mand for Danmark, lyder det fra Enhedslisten, efter at Dongs markedsværdi er steget voldsomt.

Den omstridte investeringsbank Goldman Sachs kan se frem til en kæmpe milliardgevinst, når energiselskabet Dong ryger på børsen.

Det står klart, efter at Dong torsdag har udsendt sit såkaldte prospekt, hvor de fastsætter selskabets markedsværdi til mellem 83,5 milliarder og 106,5 milliarder kroner.

Altså potentielt mere end dobbelt så meget, som selskabet blev værdisat til, da Goldman Sachs samt danske pensionskasser i begyndelsen af 2014 købte en del af virksomheden af den danske stat. Her lød værdisættelsen af Dong på 45 milliarder.

Og dermed kan Goldman Sachs se frem til at få i omegnen af otte-ti milliarder kroner i gevinst på den andel af Dong, som investeringsbanken ejer.

Enhedslisten var tilbage i 2014 blandt de største kritikere af at sælge dele af Dong, og i dag mener partiets finansordfører, Pelle Dragsted, at de dystre forudsigelser har vist sig at holde stik.

- Alt det, som os, der var modstandere af salget af dele af Dong til Goldman Sachs, advarede om, er sket. Det viser sig lige pludselig, at Dong er mere end fordoblet i værdi i forhold til da man solgte, og at Goldman Sachs har fået en enorm fortjeneste på de få år, der er gået. Det viser sig jo, at Dong blev solgt alt, alt for billigt. Og det er jo altså penge, vi som fællesskab går glip af, siger Pelle Dragsted.

- Corydon var en dyr mand for Danmark

Det var et politisk flertal bestående af Socialdemokraterne, Venstre, Radikale, SF, Konservative og Liberal Alliance, der efter en heftig offentlig debat valgte at stemme kapitaludvidelsen igennem tilbage i 2014.

- Det absurde er, at man gik ud og fortalte en historie om at Dong var på fallittens rand. Så laver man den her kapitaludvidelse og pludselig vokser Dong enormt i værdi og er en veldrevet virksomhed, der skal på børsen. Det er en skandale, og jeg vil kalde det tyveri ved højlys dag, fortsætter Pelle Dragsted, der især retter sin kritik mod den daværende socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon, der stod i spidsen for processen.

- Jeg vil sige det på den måde, at Bjarne Corydon har været en rigtig dyr mand for Danmark.

Også Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen mener, at dagens børsprospekt viser, at dele af Dong blev solgt for billigt.

- Det er rigtig ærgerligt, at man ikke havde det skøn, da man skulle skaffe kapital. For så havde det været en helt anden pris, som man havde fået, og det havde været godt for den danske stat, siger han og fortsætter:

- Jeg skal ikke gå ud i nogle konspirationsteorier, men når man husker tilbage på, hvordan det blev skruet sammen med aktieoptioner og så videre, så er der rigtig mange, der får en gevinst her. Også nogle af dem, der har været med til at vurdere selskabets pris dengang, lyder det fra DF-ordføreren med henvisning til de bonusordninger, som de ledende medarbejdere i Dong har.

Ifølge Finans.dk vil selskabets administrerende direktør Henrik Poulsen tjene i omegnen af 27 millioner kroner, hvis prisen på energiselskabet rammer 105 milliarder. Og 250 mand i selskabets ledergruppe står til at score mere end en halv milliard kroner tilsammen.

I dag ejer den danske stat 58,8 pct. af Dong, og med børsnoteringen vil der blive solgt yderligere ud, således at staten i fremtiden vil eje 50,1 procent af selskabet.

Bjarne Corydon, der tidligere på året forlod dansk politik til fordel for et job som konsulent i firmaet McKinsey, afviser torsdag at udtale sig om sagen til TV 2.