Politik

Til kamp for B-mennesker: Udsæt skolen og skab fleksible byer

Vækkeuret skal stilles noget senere for B-mennesker, hvis det står til dele af Alternativets bagland. Niels Ahlmann Olesen / Scanpix Denmark

Medlemmer af Alternativet lægger op til et opgør med 'bondesamfundets' arbejdstider - forskningen vender tommelfingeren opad.

Vi kender det allesammen. Lyden af vækkeuret river hul i selv de bedste drømme, og de ubarmhjertige toner insisterer på, at det er på tide at starte en ny dag - selvom alle impulser i kroppen skriger på mere søvn.

Vækkeuret er et nødvendigt onde i enhver aktiv borgers hverdag. Men måske behøver det slet ikke være sådan.

- Vi hænger fast i en bondekultur, hvor vi hylder det gode menneske, der står tidligt op. Op lille Hans, op at gå i skole. Morgenstund har guld i mund. Men sådan er virkeligheden ikke længere, siger Camilla Kring, der er forsker i fleksibel arbejdskultur og som også er menigt medlem af Alternativet.

Sammen med to andre af partiets medlemmer, har Camilla Kring stillet to forslag til partiets landsmøde, der starter på lørdag.

Start skolen senere

Det ene af trekløverets forslag handler om skolerne. I dag starter undervisningen i langt de fleste folkeskoler og ungdomsuddannelser omkring klokken otte. Men det er helt skævt, mener Camilla Kring.

- Stort set alle unge er B-mennesker. Det kan ses biologisk, at døgnrytmen rykker sig for unge, så fordelen ved senere mødetider er helt klar, siger hun.

Konkret er forslaget, at for elever i 0.-6. klasse skal undervisningen starte klokken ni og for 7. klasse og opad skal den starte klokken 10. Og det er et forslag, der får klar opbakning fra en anerkendt søvnekspert.

- Det er der klart belæg for at sige. Undersøgelser viser tydeligt, at det er gavmildt at rykke mødetiderne for unge mennesker, siger Torben Jager Pedersen, der er søvnspecialist og leder af det private søvninstitut Scansleep.

Bedre og mere koncentrerede elever

Modsat hvad mange nok tror, skal teenagere ikke sove mere end andre. Men der sker ifølge Torben Jager Pedersen en hormonel døgnrytmeforskydelse, når man rammer puberteten.

- Det udgangspunkt, man har, bliver rykket. Forældre ved nok, at små børn vækker én tidligt om morgenen, mens det er helt umuligt at få teenagere ud af sengen, siger han.

Ifølge Camilla Kring vil denne simple ændring af mødetiderne i skolen give store fordele for eleverne, mens ulemperne vil være meget små. Og det bakker Torben Jager Pedersen op om.

- Eleverne vil være bedre til at møde op til tiden, de kan bedre koncentrere sig, de får mere ud af undervisningen og de fungerer bedre socialt. Den eneste ulempe jeg kan se, er, at for dem, der har tendens til at rykke deres døgnrytme, vil de måske gå endnu senere i seng, siger han.

Superfleksible byer

Det andet forslag fra Camilla Kring, Liselotte Kring og folketingskandidat Jacob Fuglsang Mikkelsen går endnu længere end skolernes mødetider. Man ønsker at skabe hele byer, der er indrettet til at være målrettet folks døgnrytmer.

- I landbrugssamfundet skulle vi op og udnytte de lyse timer. I industrisamfundet var det sådan, at man var afhængig af hinanden i produktionen, derfor skulle man være der samtidig.

- Men i dag, når mange af os sidder på et kontor, er man isoleret fra lys og mørke udenfor. Det gør, at hovedparten af os nu er B-mennesker, siger Camilla Kring.

Hun håber i første omgang på, at en dansk by vil melde sig som testby efter kommunalvalget i 2017. Skoler, børnehaver og andre kommunale abejdspladser skal så tilbyde fleksible arbejdstider.

Kunne løse trafikpropper

Også forslaget om fleksible byer bliver rost af søvnspecialst Torben Jager Pedersen.

- Jeg tror da, vi alle sammen ville være interesserede i mere fleksibilitet. Det ville være praktisk i samfundet at fordele presset på mødetider, siger han.

Tidligere er eksempelvis trafikale problemer blevet fremhævet som et problem, der i høj grad kunne løses ved at løsne op for de rigide mødetider, de fleste har i dag.

Om der er opbakning til de to forslag i Alternativet, vil altså vise sig i weekenden. Partiets politiske ordfører, Rasmus Nordquist, siger til Jyllands-Posten, at han ikke ønsker at kommentere konkrete forslag inden landsmødet.

A-mennesker
1. Vågner, før vækkeuret ringer
2. Bedste humør 09:00 til 16:00 Humøret aftager lidt over dagen
3. Kropstemperatur højest omkring 03:30 
4. Går i seng 2 timer tidligere end B og falder i søvn hurtigere
5. Vågner op, når de er på den ønskede tid. Behøver ikke alarmer
6. Tager sjældent en lur. Sover tungt om natten. Vågner op udhvilet
7. Foretrukne måltid er morgenmad.
8. Favorit træningstid er formiddag
9. Dybeste søvn omkring 03:30  
10. Trives godt med dagsarbejde

B-mennesker
1. Bruger Snooze knappen indtil flere gange
2. Mest aktive omkring 17.30. Humøret stiger væsentligt i løbet af dagen, startende fra 08:00 til 22:00
3. Kropstemperatur højest omkring 20:00
4. Har flere variable sengetider, bliver senere oppe i weekender og på helligdage
5. Får mindre søvn. Vågner op og er søvnig
6. Tager flere og længere lure, falder i søvn lettere i dagtimerne.
7. Favorit måltid er aftensmad.
8. Favorit træningstid er aftener.
9. Dybeste søvn omkring 06:00
10. Trives godt i skifteholdsarbejde

Kilde: Søvnekspert Mikael Rasmussen fra Center for Stress og Trivsel