Politik

Smal føring til rød blok i ny Megafon-måling

Blå bloks flertal er væk, og Mette Frederiksen har dermed kurs mod Statsministeriet. Liselotte Sabroe / Scanpix

SF går tre mandater frem, mens det kun er Liberal Alliance der vinder et mandat i den borgerlige blok.

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen ville indtage Statsministeriet, hvis der var valg i dag. Det viser en ny Megafon-måling.

Mens Socialdemokraterne med 43 mandater holder niveauet fra sidste måling, går partiets tidligere regeringspartner Radikale Venstre to mandater tilbage.

Fremgangen står SF og Alternativet for. Forud for Alternativets årsmøde i weekenden i Odense kan Folketingets yngste parti nemlig glæde sig over en fremgang på to mandater til 15, mens folkesocialisterne går hele tre mandater frem til ni.

Enhedslisten holder derimod skansen og er nu en smule mindre end Alternativet.

Elbæk: Vi håber, der også er plads til EL

Hos Alternativet glæder Uffe Elbæk sig over målingen. 

- Det er en dejlig nyhed at få lige op til vores årsmøde. Men jeg håber, at der både er plads til os og Enhedslisten. Vi har en særdeles god dialog med partiet på mange områder, siger han til TV 2.

I den borgerlige side af Folketinget taber Venstre to mandater og har dermed ikke brudt tendensen i de seneste målinger, mens også Dansk Folkeparti kan notere sig en tilbagegang på to mandater til 35. 

Nordatlanten atter afgørende

Konservative står til en minimal fremgang, der dog ikke rækker til et ekstra mandat, mens Liberal Alliance vinder et mandat, når man sammenligner med sidste måling og folketingsvalget i fjor. LA får således 14 stole i folketingssalen.

Samlet kan Socialdemokraterne og støttepartierne tælle til 89 mandater, mens regeringen og de borgerlige partier får 86 mandater.

Ved et valg ville Mette Frederiksen derfor være afhængig af mindst ét af de fire mandater fra Grønland og Færøerne for at kunne tælle til 90. Ved valget sidste år pegede alle fire mandater på Socialdemokraterne. 

Målingen er gennemført som en web- og telefonundersøgelse i perioden 23.-25. maj. I alt har 1.258 respondenter besvaret undersøgelsen.