Politik

Regeringen enig med DF, LA, K og Alternativet: Dansk krigsindsats skal undersøges

Udredningen skal forestås af en forskningsleder.

Regeringen er enig med DF, LA, K og Å om at igangsætte en uvildig udredning af baggrunden for Danmarks militære engagement i Kosovo, Irak og Afghanistan. Regeringen er enig med DF, LA, K og Å om at igangsætte en uvildig udredning af baggrunden for Danmarks militære engagement i Kosovo, Irak og Afghanistan.

- Med undersøgelsen kan vi nu blive klogere på beslutningerne om Danmarks militære engagement, men uden at det får karakter af, at vi forfølger enkeltpersoner. - Jeg er glad for, at et flertal hen over midten med Alternativet har valgt at tage ansvar og bakke op om denne sag, siger justitsminister Søren Pind (V) om igangsættelsen en uvildig udredning af baggrunden for Danmarks militære engagement i Kosovo, Irak og Afghanistan.

Den uvildige udredning af dansk militært engagement i Kosovo, Irak og Afghanistan forestås af en forskningsleder og blandt andet en politolog med speciale i militære studier. De får adgang til alle dokumenter, herunder klassificerede, der er sendt til Irak- og Afghanistankommissionen, oplyser Justitsministeriet.

Vil presse på

Alternativet, der som det eneste oppositionsparti støtter idéen, kalder det dog stadig "en skandale" at lukke Irakkommissionen. 

- Vi vil stadig presse på for at få kommissionen genåbnet, for denne udredning vil ikke placere det juridiske og folkeretlige ansvar, men står - som det klart fremgår af aftaleteksten - ikke i stedet for, at vi får det placeret efter et regeringsskifte. 

- I mellemtiden vil udredningen gøre os alle klogere på vores krigsdeltagelser i fortiden, så vi træffer bedre beslutninger i fremtiden, siger fredsordfører René Gade (AL) i en pressemeddelelse. Udredningen skal være færdig og offentliggjort inden to år.