Politik

Alternativet: Derfor støtter vi undersøgelse af krigsindsats

Som det eneste parti i rød blok gik Alternativet ind for ny undersøgelse af dansk krigsindsats i Kosovo, Irak og Afghanistan.

Sammen med de andre partier i rød blok har Alternativet krævet Irak- og Afghanistan-kommissionen, som regeringen har lukket genåbnet. Men som det eneste parti i rød blok er Alternativet nu klar til sammen med blå blok at lægge stemmer til en ny ulvildig undersøgelse af den danske krigsindsats i Afghanistan, Kosovo og Irak.

- Vi vil stadig have genåbnet Irak- og Afghanistankommissionen. Men det er ikke muligt med det parlamentariske grundlag, der er lige nu. Mens vi venter på et nyt flertal, der vil genåbne den, har vi sagt ja til en udredning, der kan gøre os klogere, siger René Gade, freds- og forsvarsordfører for Alternativet.

Til TV 2 siger René Gade, at han ville ønske, at den nye undersøgelse fik samme mandat som Irak- og Afghanistankommissionen.

- Vi ville jo ønske, vi fik Irak-kommissionens mandat, siger René Gade.

Irak- og Afghanistan-komiteen havde følgende opgaver:

At "undersøge og redegøre for baggrunden for den danske beslutning om at deltage i krigen i Irak.". At "undersøge og redegøre for, hvad danske myndigheder har foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan."

Kommissionen skulle efter planen have afgivet sin beretning senest fem år efter, at den var endeligt nedsat. Men da Venstre fik regeringsmagten blev kommissionen nedlagt.

- Alt er alligevel undersøgt, lød det fra Venstre.

Selv om den nye undersøgelse ikke får samme mandat, er René Gade sikker på, man kommer til bunds.

- Vi får adgang til alt. Jeg er helt sikker på vi får sandheden, siger René Gade til TV 2.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, begriber ikke, at Alternativet og Liberal Alliance er med i aftalen om uvildig udredning af dansk krigsdeltagelse.

 - Det her en nedslående. Vi havde et klart flertal, som ønskede dokumenterne fra Irakkommissionen, der aldrig burde være nedlagt, blev lagt åbent frem. Alternativet og Liberal Alliance siger, at de er partier, der går ind for åbenhed, men de er løbet fra det flertal, siger Pernille Skipper.