Politik

- Vi har ikke noget hold, der kommer ud og piller vindmøller ned

Afskaffelsen af PSO-afgiften er udtryk for ansvarlighed, fastholdt Løkke. Frederiksen mener, regeringen er på grønt tilbagetog.

Regeringen er i gang med at rulle både den grønne omstilling og ambitionerne bag togfonden tilbage.

Sådan lød kritikken fra oppositionens leder, Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen, da hun og de øvrige partiledere mødte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til årets sidste spørgetime i Folketinget.

- Statsministeren gik til valg på styrke landdistrikterne, og det her virker som en tilståelsessag fra regeringens side, lød det fra Frederiksen, der refererede Løkke for at sige, at regeringen ikke har levet op til sine egne mål.

Løkke: Det går vældigt godt

Men det billede kunne Løkke ikke genkende.

- Må jeg ikke lige starte med at anholde det om at det ikke går godt. Det går vældigt godt, sagde statsministeren og understregede, at regeringen kun ville rulle ting frem i takt med at de kan betales.

Det er også derfor, regeringen skruer ned for Togfondens udrulning af timedrift mellem landets største byer. Forudsætningerne er krakeleret, fastslog statsministeren.

- Det er ikke rigtigt at forudsætningerne er krakeleret. Det, der gælder, er præcist det, forligspartierne har aftalt: At hvis der er et fald i oliepriserne skal vi finde en anden finansiering. Det er i bund og grund et spørgsmål om at prioritere, svarede Mette Frederiksen.

- Frederiksens fribillet holder ikke længe

S-formanden skosede regeringen for at sjofle den grønne omstilling i forbindelse med afskaffelsen af PSO-afgiften. Heller ikke den bed statsministeren på.

- Det kan godt være, fru Mette Frederiksen kan køre på en fribillet her i dag, men den holder ikke længe, for den regning, vi bliver enige om at betale, og som skal løftes ind på finansloven, den skal jo finansieres.

PSO-afgifter er en post på el-regningen hos både husstande og virksomheder, som er med til at finansiere den grønne omstilling. EU-Kommissionen har forleden underkendt den som traktatstridig, og derfor skal den væk. Men det kommer til at koste i omegnen af 70 milliarder kroner i løbet af de næste ti år. 

Løkke løftede sløret for den mulige finansiering:

- Den skal finansieres ved at vi sætter bundskatten eller ved at vi fortrænger nogle andre ting. Jeg kan forstå, at ønskelisten er lang, sagde han og fastslog:

- Vores tilgang til det er, at vi skal holde fast i den grønne omstilling, og så skal vi prøve at gøre regningen så lille som overhovedet muligt givet den grønne ambition, vi har. Vi skal ind i et andet regime, hvor regningen skal betales.

S: Man kan ikke både spare og have grønne ambitioner

- Men man kan jo ikke begge dele. Man kan ikke stå som landets statsminister og påstå, at man fastholder et højt grønt ambitionsniveau, når man skruer ned for det. Så må man være ærlig og sige, at man ønsker at gå på kompromis, lød replikken fra Mette Frederiksen.

Hun understregede, at Danmarks styrke inden for den grønne omstilling skal fastholdes. Til det svarede Løkke, at det kræver en økonomisk politik, som er ”i balance”.

- En politik, hvor man ikke bruger det hele på det her felt, så der ikke er en bøjet femøre at lave en vej for. Der findes også veje ude i Danmark. Jeg er nødt til at anholde det her med, at vi afvikler noget grønt. Vi har ikke noget forslag om at der skal et hold ud og pille vindmøller ned, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.