Politik

S beder regeringen finde maksimumsgrænse for flygtninge

Socialdemokraterne afkræver regeringen et overblik over, hvor mange flygtninge kommunerne kan tage imod.

Der er behov for en maksimumsgrænse for antallet af asylansøgere og flygtninge, som Danmark kan tage imod, meddelte Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen søndag i Politiken.

Og nu bakker partiets integrationsordfører Dan Jørgensen op om partifællens omdiskuterede udtalelse:

- Selvfølgelig er jeg enig i det, når nu vi siger, at antallet betyder noget, siger Dan Jørgensen tirsdag på vej ind til Socialdemokraternes gruppemøde.

- Så bliver vi også nødt til at være mere præcise på, hvad det konkret betyder. Man kan ikke - som regeringen gør det - sige, at antallet betyder noget, uden at have overblik over, hvor meget kommunerne kan kapere.

Beder regeringen om en analyse

Socialdemokraterne beder nu regeringen om "en analyse, der giver overblik" over, hvor mange flygtninge kommuner, sundhedsvæsen og skoler eksempelvis kan kapere at tage imod og integrere ordentligt.

- Det med at sætte et rigidt tal kan man formentlig ikke gøre. Men det betyder ikke, at vi ikke skal diskutere, hvor mange vi egentlig kan tage imod og stadig integrere folk, siger Dan Jørgensen.

Han opridser en tænkt situation, hvor Danmark har fastsat en maksimumsgrænse på 5000 flygtninge om året.

- Så kommer asylansøger nummer 5001, og det er en gravid kvinde fra Teheran, der vil blive sendt tilbage til tortur. Hende vil man selvfølgelig ikke sige nej til, siger ordføreren, der pointerer, at de 5000 "bare er et tal grebet ud af luften".

- Det er meget vigtigt, at sådan et tal skal bygge på en grundig analyse. Sådan en analyse findes ikke lige nu. Vi bliver nødt til at have en analyse af, hvor mange vi egentlig kan integrere i det her land.

"Nærmere 1000 end 10.000 om året"

I interviewet med Politiken sagde Henrik Sass Larsen, at "Danmark skal tage imod så mange, som vi kan integrere succesfuldt". Og det er "nærmere 1000 end 10.000 om året, hvis det er dem, der er svært integrerbare".

Spørgsmål: Er det partiets officielle linje, at maksimumsgrænsen er tættere på 1000 end 10.000?

- Det er faktisk ikke det, Sass siger. Han siger, at de ikke integrerbare skal begrænses så meget som muligt. Det er ikke noget kuriosum. Forestil jer det modsatte standpunkt: At vi skal have mange mennesker, der ikke skal integreres, siger Dan Jørgensen.

- Vi bliver selvfølgelig nødt til at finde en balance, hvor i princippet alle, der kommer hertil, skal kunne integreres.

Dan Jørgensen understreger, at Socialdemokraterne ikke vil foreslå noget, der bryder med de internationale konventioner.

Henrik Sass Larsen ønskede ikke selv at kommentere sagen på vej ind til gruppemødet.