Flertal vil indføre loft over børnepenge

Regeringen, DF og S bakker op om konservativt forslag. Fremover bør man ikke kunne få børne- og ungeydelse til 17 børn, mener partierne.

TV 2 kunne i går fortælle om den syriske flygtning og familiefar Daham Mamoud Hasan, der har fået grønt lys til at blive familiesammenført med 17 af sine i alt 20 børn og en af sine tre koner.

Familiesammenføringen betyder, at han kan få udbetalt et stort beløb i børne- og ungeydelse. Hvor meget afhænger dog af, hvor længe han har været i Danmark. Har man været her i over til seks måneder, får man 25 procent af det fulde beløb, og først efter to år får man hele beløbet.

Udsigten til den store udgift får nu Det Konservative Folkeparti til at kræve at genindføre et loft over hvor mange børnepenge, man kan få udbetalt – og det bakker et flertal i Folketinget nu op om.

Den konservative udlændingeordfører, Naser Khader, mener ikke det er rimeligt, at Daham Mamoud Hasan lader sig og sin familie forsørge af samfundet i det omfang, der er tale om.

- Vi vil gerne genindføre den regel, der var under VK-regeringen, hvor man sætter grænsen for hvor mange børnepenge, man kan få, ved tre børn. Der må være nogle stordriftsfordele, og velfærdssamfundet er ikke skræddersyet til, at man får børnepenge til 20 børn, men to-tre-fire børn, siger Naser Khader til TV 2.

Hvis man vil forhindre at man kan blive familiesammenført med 17 børn, er det helt andre skrappe midler, vi skal have i brug.

Martin Henriksen (DF), udlændingeordfører

DF: Vi er med, men det er en lappeløsning

Dansk Folkeparti bakker op om ønsket om at se nærmere på reglerne.

- Det er jo et gammelt DF-forslag, så det hilser vi velkomment. Men man skal være ærlig at sige, at det er en lappeløsning. Hvis man vil forhindre, at man kan blive familiesammenført med 17 børn, er det helt andre skrappe midler, vi skal have i brug, siger partiets udlændingeordfører Martin Henriksen.

Han er kun moderat begejstret. Dansk Folkeparti så nemlig hellere, at flygtninge kun skal kunne familiesammenføres, hvis de har permanent opholdstilladelse. Kritikere siger, at det strider mod flygtningekonventionen.

- Men så må vi udfordre den, tilføjer Martin Henriksen.

S: Vi må ikke sende børn i fattigdom

Regeringen er også klar til at se nærmere på reglerne, siger skatteminister Karsten Lauritzen til TV 2.

- Det er et sted, hvor der kan være penge at hente i en tid, hvor der ikke er så mange af dem, siger han.

Dermed er der et klart flertal, for Socialdemokraterne vil også være med til at stramme op.

Partiet er dog ikke ”sikker på”, at man bare skal genindføre det gamle loft, som man selv afskaffede, da man fik regeringsmagten. Men partiets udlændingeordfører Dan Jørgensen tvivler ikke på, at der er brug for en reform.

- Vi vil meget gerne være med til at diskutere en form for maksimumgrænse. Præcis hvor den skal ligge, og hvad kriterierne skal være, må være op til nogle mere konkrete forhandlinger, for vi skal selvfølgelig også være sikre på, at vi ikke sender børn ud i fattigdom, siger Dan Jørgensen.

Børne- og ungeydelsen er i dag på mellem 11.136 og 17.880 kroner om året alt efter børnenes alder. Loftet på 35.000 kroner årligt blev afskaffet af SR-regeringen i forbindelse med finansloven for 2011.

Rettelse: I artiklen stod der, at man skulle have været i Danmark i op til et halvt år for at få 25 procent. Der skulle selvfølgelig stå over et halvt år, hvilket er blevet rettet efterfølgende.