Flertal kræver forældelsesfrist droppet i sager om mishandling af børn
- Det er en vigtig del af helingsprocessen, at nogen påtager sig ansvaret, siger Pernille Rosenkrantz-Theill, socialordfører hos S.
Et flertal uden om regeringen bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance kræver nu forældelsesfristen i sager om mishandling af børn fjernet.
Det sker blandt andet på baggrund af TV 2-dokumentaren "Anbragt i Helvede", hvor to søskende, der var blevet sex-misbrugt af deres plejefar, ikke kunne få stillet den kommune, der havde tilsynspligten, til ansvar, fordi sagen er forældet.
- Der er utroligt stor forskel på, hvornår mennesker er parate til at gøre op med at de i deres barndom har været udsat for f.eks. seksuelle overgreb, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til TV 2.
Hun påpeger også, at det er en vigtig del af helingsprocessen, at nogen påtager sig et ansvar i sagen.
- Det er en vigtig del af helingsprocessen, at nogen påtager sig et ansvar, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
Hun mener også, at en ny lov bør indføres med tilbagevirkende kraft for myndighedernes vedkommende. Hun erkender, der vil være sager, som er så gamle, at bevisbyrden ikke kan løftes. Men hun peger på sagen om Godhavns-drengene som et godt eksempel på en sag, der kunne føres efter en lov med tilbagevirkende kraft.
- Her er jo mange vidner, der stadig er i live, siger Pernille Rosenkrantz-Theill.
I sagen om Godhavn blev en række drenge fra 1950 til 1975 udsat for vold, vanrøgt og psykisk terror på børnehjemmet Godhavn i Tisvildeleje.
Regeringen og justitsminister Søren Pind (V) ønsker kun at forlænge forældelsesfristen - ikke helt at fjerne den.