Politik

Espersen i ny appel til Kofod: Slet nu den opdatering

Dansk Folkepartis Søren Espersen vil gerne videre. Men det kræver, at Jeppe Kofod også erkender sin brøler på engelsk, siger han.

Disputten mellem formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Søren Espersen (DF) og medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod (S) er ikke slut, selv om Jeppe Kofod fredag beklagede i en længere opdatering på Facebook.

Striden begyndte, da Kofod oversatte Espersens brug af ordet ”neger” i et interview med TV 2 til ”nigger” på engelsk. Et langt værre ord, påpegede sprogforskere. Han burde have skrevet ”negro”.

- Gik jeg, i min vrede og indignation, selv over stregen som Espersen? Ja, det gjorde jeg, fordi min pointe ville gælde lige vidt om jeg havde valgt det mindre sårende, men stadig uacceptable N-ord. Men jeg valgte det mest sårende af ordene, og dermed tillagde jeg også Søren at mene den hårdeste betydning af ordet. Det er jeg både ærgerlig og ked over, fordi det fjernede fokus fra sagens kerne, skrev Jeppe Kofod fredag.

- Det er barnligt

Men den opdatering på det sociale medie Twitter, hvor Jeppe Kofod brugte den forkerte oversættelse ligger der stadig. Og det får nu Søren Espersen til at komme med en appel til Jeppe Kofod.

- Jeg synes i den grad, det er så barnligt, at han ikke fjerner det tweet eller skriver et nyt på engelsk, så de, der så det første, kan se, at han tager fejl, siger Søren Espersen til TV 2 med henvisning til, at Jeppe Kofods danske Facebook-opdatering næppe ses og forstås af et større internationalt publikum.

Vil Jeppe Kofod sætte et punktum for sagen, hvis han skriver et nyt tweet på engelsk og forklarer sig?

- Ja, så er den ikke længere. Så er alt glemt. Så er vi bedste venner igen. Jeg kan ikke forstå, hvorfor han ikke allerede har gjort det. Det tager jo få sekunder. Han har dummet sig, men lad os nu komme videre.

Studietur på spil

Sagen har fået Søren Espersen til at melde afbud til en studietur til USA i september, hvor han sammen med resten af Udenrigspolitisk Nævn skal besøge blandt andet Kongressen og Senatet. Han vil ikke risikere, at tweetet bliver et problem for den danske delegation.

Men hvis Jeppe Kofod sletter tweetet eller forklarer sig på engelsk, vil Søren Espersen ”selvfølgelig” tage med.

- Jeg har selv været med til at arrangere turen, og vi skal for første gang til Cuba. Det er mig, der har ønsket det, og jeg vil rigtig gerne med. Men som jeg har sagt, så vil jeg ikke med, hvis ikke han har fjernet det tweet, siger Søren Espersen.

TV 2 har gentagne gange – både direkte og gennem hans rådgiver – forsøgt at få Jeppe Kofod i tale, men det er indtil videre ikke lykkedes.