Politik

'Neger'-sagen får konsekvenser: Søren Espersen aflyser USA-tur

S-politiker skrev på Twitter, at Søren Espersen (DF) havde kaldt Obama for 'nigger' - nu har DF'eren aflyst en planlagt USA-tur.

De seneste dages heftige debat om ordene 'neger' og 'nigger' får nu direkte konsekvenser. 

Søren Espersen (DF) - der er formand for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn - har nemlig højst usædvanligt besluttet sig for at melde afbud til en tur til USA, som Nævnet har planlagt senere på året.

Espersens beslutning sker, fordi socialdemokraten Jeppe Kofod i et tweet hævdede, at DF'eren havde kaldt Barack Obama for "first nigger President". På dansk havde Espersen imidlertid brugt ordene "den første neger i USA’s præsidentembede" - og derfor er Kofods oversættelse, som socialdemokraten afviser at undskylde for, misvisende og forkert, mener Søren Espersen. 

- Jeg har besluttet mig for at aflyse min del af turen til Washington, fordi det vil overskygge hele turen, siger Søren Espersen fredag eftermiddag til TV 2. 

- Alt vil komme til at dreje sig om det. Og det vil jeg simpelthen ikke gøre overfor de andre i Nævnet, der har set frem til den her tur. De har et krav på at få en ordentlig tur.

Hvad er det, der får dig til at tro, at det vil overskygge alt derovre?

- Fordi jeg kender USA. Og specielt to måneder før et valg derovre, vil der være mange medlemmer af kongressen og senatorer, der vil være interesserede i at bringe det her frem. Og hvis hvert møde skal starte med, at det her overskygger det andet, synes jeg ikke jeg kunne være det bekendt overfor de andre. Det er ærgeligt, for jeg havde glædet mig til turen og havde selv været med til at arrangere den, siger Espersen, der samtidig understreger, at han har rettet henvendelse til USAs ambassadør i Danmark for at forklare sagens rette sammenhæng. 

Ingen amerikanske - eller andre udenlandske - medier har indtil videre skrevet om sagen.

Kofod står fast

Jeppe Kofod afviser i en skriftlig udtalelse til TV 2, at han har gjort noget forkert: 

- Hvis Søren Espersen ikke mener, at han kan forsvare sine udtalelser om Obama i USA, så må det være hans sag, og så må han lade være med at rejse til USA, skriver Kofod og fortsætter: 

- Jeg har påpeget, at det er upassende for en siddende formand for Udenrigspolitisk Nævn at udtale sig som Søren Espersen har gjort, og det står jeg ved. Hvilke konsekvenser Søren Espersen drager af dette, må være op til ham selv.