Politik

Ekspert: Derfor er Jeppe Kofods oversættelse forkert

Det er bandlyst at bruge ordet 'negro' i USA, men endnu mere forkert at sige 'nigger', forklarer lektor i amerikanske studier.

Debatten om Dansk Folkepartis Søren Espersens ordbrug kører efterhånden på tredje døgn og fik fornyet styrke, da Socialdemokraternes Jeppe Kofod blandede sig onsdag i denne uge. 

På Twitter hævdede han, at DF'eren havde kaldt Barack Obama for USA's "first nigger President", efter Søren Espersen havde brugt ordene "den første neger i USA’s præsidentembede", hvilket har fået mange til at beskylde Jeppe Kofod for en urimelig fremstillng.

Og oversættelsen er heller ikke korrekt. Det forklarer Jørn Brøndal, der er lektor i Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet. 

- Jeppe Kofod har ret så langt, at begge ord er fuldstændig bandlyste fra det offentlige rum i USA, men det traditionelle n-ord - altså "nigger" - er endnu mere groft end negro, siger han.

Aflyste USA-tur

De seneste dages heftige debat om ordene "neger" og "nigger" fik fredag direkte konsekvenser, da Søren Espersen (DF) - der er formand for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn - nemlig højst usædvanligt besluttede sig for at melde afbud til en tur til USA, som Det Udenrigspolitiske Nævn har planlagt senere på året.

Det gjorde Søren Espersen angiveligt, fordi han var bange for, at konsekvenserne af Jeppe Kofods tweet ville overskygge turen. 

Jeppe Kofod har dog siden nægtet at trække sit tweet tilbage, men medgiver fredag aften, at oversættelsen af Søren Espersens ord kan diskuteres.  

Og Jørn Brøndal mener også, at Jeppe Kofod burde have valgt et andet ord til at henvise til Espersen. 

- Jeg synes, det giver mere mening at bruge ordet "negro", men jeg vil påpege, at det danske ord "neger" sådan set også har en belastet historie. Jeg ved godt, at mange danskere bruger ordet uden at tænke nærmere over det, siger han. 

Aldrig ok at sige "nigger"

Og mens ordet negro - på dansk "neger" - tidligere har været en politisk korrekt måde at betegne sorte i USA, så har ordet "nigger" aldrig været politisk korrekt. 

- Man behøver kun at tænke på, at da Martin Luther King tilbage i 1963 fortalte nationen om sin drøm, da var det stadig tilladeligt at sige "negro", men det andet ord kunne man ikke bruge på det tidspunkt, siger Jørn Brøndal.

Ordet negro fik først sine negative konnotationer, da den amerikanske borgerrettighedsbevægelse argumenterede for, at ordet havde en for tung historisk ballast. 

Derfor begyndte man i stedet at bruge ord som "black", "afro american" og "african american", som er den mest udbredte betegnelse i dag. 

Ikke første gang

Søren Espersen er dog langt fra den første fremtrædende dansker, der har brugt ordet neger offentligt. Andre har endda gjort det på en noget mere åbenlyst nedsættende måde

Tidligere har blandt andre Henrik Cavling, som journalistbranchens fornemmeste hæderbevisning er opkaldt efter, i 1897 skrevet værket "Fra Amerika", hvor han skriver om ”negernes hvidslidte abehænder”.

Nogle år senere sammenlignede Nobelpris-modtageren Johannes V. Jensen negere med tæmmede gorillaer.