DF-ordfører erkender: - Jeg kan godt se, at det er en lille bitte smule vildledende

Kritikere mener, at Dansk Folkeparti har vildledt vælgerne op til folkeafstemningen om retsforbeholdet i december.

Under valgkampen op til folkeafstemningen 3. december sidste år garanterede Dansk Folkeparti, at danskerne trygt kunne stemme ’nej’ til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning, fordi Danmark alligevel kunne fortsætte som fuldgyldigt medlem af det europæiske politisamarbejde Europol. Men i dag er beskeden fra partiets EU-ordfører en anden, og det vækker kritik.

Det skriver Dagbladet Information.

Parallelaftale kan være umulig

Danskerne endte som bekendt med at stemme ’nej’ 3. december, og derfor står Danmark - med regeringen i spidsen - overfor en udfordring, der skal løses. For foretager vi os ingenting, ryger vi inden længe ud af Europol-samarbejdet.

Første mulighed er, at Danmark forsøger at forhandle en såkaldt parallelaftale på plads med EU. Men det kan vise sig måske at være ’umuligt’ lød meldingen i sidste uge fra EU-præsident Donald Tusk.

Og hvad gør Danmark så?

Under valgkampen slog Dansk Folkeparti gentagne gange fast – blandt andet med ord som ’garanti’ - at vi i en sådan situation blot kunne vælge at afholde endnu en folkeafstemning - denne gang udelukkende om Europol og ikke de andre retsakter, danskerne også stemte om 3. december.

- I Dansk Folkeparti er vi enige i, at det giver problemer, hvis Danmark ikke er med i retsakten vedrørende Europol. Derfor foreslår vi en selvstændig afstemning herom i tilfælde af et nej. Herved vil Danmark kunne tiltræde denne retsakt eller indgå en parallelaftale med EU om tiltrædelse, oplyste partiet eksempelvis på Folketingets EU-Oplysnings hjemmeside.

Fakta om Europol

  • Den Europæiske Politienhed, Europol, blev etableret i 1998.
  • Organsationen har ca. 900 ansatte i Haag.
  • Europol fungerer som en databank, der indsamler data fra forskellige landes politimyndigheder.
  • Europol bekæmper grænseoverskridende kriminalitet indenfor bl.a. menneskesmugling, terror, cybercrime, bilsmugling og narkokriminalitet.
  • Europol har 185 sĂĄkaldte forbindelsesofficerer fra de 28 EU-lande og partnerlande. Danmark har fire forbindelsesofficerer i Haag.
  • EU-kommissionen fremsatte i 2013 et forordningsforslag, der fra 2016 gør Europol overstatsligt, det betyder, at Danmark mĂĄ forlade Europol, som i dag er mellemstatsligt.

Håber ikke længere på afstemning

Men nu afviser partiets EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, at en ny folkeafstemning er en god idé, da et ’ja’ her samtidig vil betyde, at Schengen-grænsesamarbejdet vil blive overstatsligt for Danmark.

- Hvis alternativet er en ny folkeafstemning om Europol, som betyder, at vi ikke kan melde os ud af Schengen længere, så har jeg svært ved at se en parallelaftale for mig, hvis indhold vil være mindre attraktivt end det alternativ, siger Kenneth Kristensen Berth til Information.

Dén udmelding vækker vrede hos Martin Lidegaard, der er udenrigsordfører for Radikale. På Twitter skriver han:

Jurist i Tænketanken Europa, Nadja Schou Lauridsen, undrer sig over den nye DF-melding:

- Hvis de løber fra løftet om at holde en ny folkeafstemning, kunne man fristes til at spørge, om de har vildledt vælgerne. Det var den alternative løsning, de pegede på forud for folkeafstemningen, og det var forudsætningen for deres garanti for Europol, siger hun til Information.

DF-ordfører: En smule vildledende

Kenneth Kristensen Berth afviste torsdag overfor avisen, at partiet under valgkampen havde anbefalet en ny afstemning som en mulighed.

Men fredag erkender DF-ordføreren, at den formulering, som altså har stået på EU-Oplysningens hjemmeside, er vildledende.

- Nu har jeg fulgt op på det, og jeg kan godt se, at det er en lille bitte smule vildledende, siger han til Information og fortsætter:

- Men nĂĄr man ser pĂĄ valgkampen som helhed, tror jeg ikke, der er tvivl om, at Dansk Folkeparti er gĂĄet efter en parallelaftale om Europol. Men jeg kan godt se, at den formulering ikke er top dollar.

Samtidig slår han fast, at partiet ikke længere kan garantere, at Danmark fremover vil være fuldgyldige medlemmer af Europol, men at man måske vil være nødsaget til at tage til takke med et "andenrangsmedlemsskab".

- Ja, det kan man ikke udelukke, siger han til avisen.

Lykkes det ikke at finde en løsning, ryger Danmark ud af Europol-samarbejdet 1. maj 2017.