Politik

Thulesen om 'neger'-udtalelse: Søren Espersen er en fortræffelig mand 

DF-viceborgmester måtte ikke sige 'neger', men Søren Espersen må gerne. Det kommer an på sammenhængen, siger DF-formand.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl bruger ikke selv ordet. Men han har intet imod, at partiets udenrigsordfører Søren Espersen siger ’neger’ for rullende kamera.

Det siger DF-formanden, efter at Søren Espersens ordvalg i et interview med TV 2 de seneste dage ført til heftig debat på de sociale medier. Under interviewet svarede Espersen følgende på et spørgsmål om den kritik, der har været af partiets nye annoncekampagne:

- Vi kunne da sagtens have sat en neger ind, og hvad så? Hvad havde det ændret på noget som helst?

Kristian Thulesen Dahl, Søren Espersen insisterer på at bruge ordet ’neger’. Hvad synes du om det?

- Jeg synes, at Søren Espersen er en fortræffelig mand. Og en fortræffelig politiker for Dansk Folkeparti, siger DF-formanden.

Viceborgmester måtte ikke sige 'neger'

’Neger’ opfattes af mange som nedsættende, og ifølge seniorforsker i Dansk Sprognævn, Jørgen Schack, ”står man i dag bedst ved ikke at bruge ordet”. Dansk Folkepartis partisekretær har da også tidligere irettesat et partimedlem, der har brugt netop det ord.

Alligevel ser Kristian Thulesen Dahl ikke nogen grund til at kritisere Søren Espersen.

Men jeres partisekretær har tidligere sat andre på plads for at bruge det ord. Gælder samme regler ikke for alle?

- Det var i en helt anden sammenhæng, siger DF-formanden, der uddyber: 

- Jeg tror, det er afhængigt af, hvilken sammenhæng det indgår i. Så når Søren Espersen er på TV med et stort smil på læben, så tror jeg de fleste godt kan fange hvilken sammenhæng det indgår i fra hans side.

Søren Espersen udsendte, kort efter at TV 2 havde bragt hans udtalelser, en besked på Twitter:

I et efterfølgende interview med TV 2 afviste Søren Espersen imidlertid at undskylde og slog samtidig fast, at han ikke havde tænkt sig at stoppe med at bruge ordet. 

Kristian Thulesen Dahl, kan vi få et klart svar: Er det okay i Dansk Folkeparti at bruge ordet 'neger'?

- Jeg synes det kommer an på, i hvilken sammenhæng det indgår. Jeg synes, at Søren Espersen har redegjort fint for det. Jeg synes, det er sat på plads.

Men når der nu er nogle, der bliver stødt over det ord, bør man så ikke lade være?

- Jeg synes, at den sammenhæng det indgår i, er som den er. Og at Søren Espersen meget hurtigt var ude og sige, at han ikke havde til hensigt at fornærme.

Er det et ord, du selv bruger?

- Jeg bruger det normalt ikke, men jeg synes, at Søren Espersen klart har redegjort for i hvilken sammenhæng han har brugt det. Og jeg synes, han var meget hurtigt ude og sige, at han ikke havde til hensigt at fornærme nogen. Og derfor synes jeg, at tingene er sat på plads, siger DF-formanden.