Politik

Søren Espersen vil ikke undskylde: 'Neger' ligger dybt i mit vokabularium

Søren Espersen er efter eget udsagn blevet mødt af vrede, efter han sagde ordet ’neger’ i forbindelse med kritikken af DF’s kampagne.

Næstformanden i Dansk Folkeparti, Søren Espersen, er ked af, at nogle er blevet fornærmet over hans brug af ordet ’neger’.

Men han vil langt fra undskylde.

- Nej, det vil jeg ikke. Jeg vil bruge det ord igen og igen ved andre lejligheder. Det ligger dybt i mit vokabularium. Jeg er jo en gammel mand, og det ord er nu meget dækkende, siger Søren Espersen.

Næstformanden lod ellers forstå på Twitter, at hans hensigt ikke var, at fornærme nogen.

- Jeg forstår, at mange er blevet vrede over min anvendelse af ordet neger. Jeg er ked af, hvis jeg skulle have fornærmet. Det var ej tanken, skrev Søren Espersen på Twitter i nat.

- Vi kunne da sagtens have sat en neger ind, og hvad så?

En udlægning, der kom efter, at han til TV 2 reagerede på de modkampagner, der har været i kølvandet på DF’s kampagne om ”Vores Danmark – der er så meget vi skal passe på”.

Modkampagnerne er opstået, da sloganet og billedet af en gruppe hvide danskere opfattes som et diskret udfald mod udlændinge.

Modkampagnerne synes Søren Espersen er en latterlig overreaktion, og han sagde til TV 2

- Selv er jeg farveblind, så jeg aner ikke hvad farve de har. Sådan tænker vi ikke. Vi kunne da sagtens have sat en neger ind, og hvad så? Hvad havde det ændret på noget som helst? Jeg synes folk generelt skulle se og komme i sommerhumør og så glæde sig over denne her ”Feel Good”-kampagne. Det er ikke andet.

De udtalelser er faldet flere for brystet.

- Jeg sad og så en god film i går aftes, da folk fortæller mig på mail, at mange er vrede. Jeg er dybt chokeret. Jeg kan ikke forstå det. Tag sådan en som Obama – hvad er han? Vi ved godt hvad det drejer sig om. Man taler jo om den første neger i USA’s præsidentembede, siger Søren Espersen.

Imod partilinjen

Men Dansk Folkeparti indskærpede i 2013, at betegnelsen "neger" ikke var en del af partiets ordforråd. Indskærpelsen stod partisekretær og hovedbestyrelsesmedlem, Poul Lindholm Nielsen, bag, da partiets viceborgmester på Bornholm opfordrede Folketinget til at bidrage økonomisk til øens årlige Folkemøde i stedet for at lade pengene gå til ”negerne”.

En indskærpelse der ifølge Poul Lindholm Nielsen stadig gælder.

- Ja, der er ingen grund til at bruge den betegnelse, selvom det ikke er forbudt, sagde Poul Lindholm Nielsen tirsdag aften til TV 2.

Men det får ikke Søren Espersen til at trække sine udtalelser tilbage.

- Det er gået min næse forbi. Jeg ved ikke i hvilken sammenhæng, den indskærpelse faldt. Det er altså ikke noget, jeg kender til. Men jeg synes ikke, vores kampagne skal blive til en diskussion om brug af ordet neger, siger Søren Espersen.