Politik

Espersens kone vil sagsøge modkampagne: Det er min skrifttype

Modkampagne til Danske Folkepartis store kampagne 'Vores Danmark – der er så meget vi skal passe på', bliver truet med en stævning.

Der florerer i disse dage flere modkampagner mod Dansk Folkepartis omdiskuterede billede af en hund og en gruppe hvide danskere i tre generationer.

Specielt to modkampagner har fået vind i sejlene på de sociale medier, men der er blot et problem: Skrifttypen, der er blevet brugt til at akkompagnere billederne af en mere broget skare af danskere, er kopieret direkte fra Dansk Folkepartis oprindelige kampagne – og ifølge designeren bag skrifttypen, er der tale om ulovligt brud på ophavsretten.

 - Der er ikke noget at rafle om. Det er noget, jeg selv har lavet i hånden. Det er en skrifttype, jeg selv har designet. Og det er noget, DF bruger i alle deres kampagner. Jeg har solgt skrifttypen til DF, og ifølge ophavsretten må man jo ikke bare stjæle, siger Yvette Espersen.

Hun ejer sit eget grafik-bureau og er samtidig kone til Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen.

Hun rettede tirsdag aften henvendelse til både Birgit Bjerre og Alexander Nicolas Truelsen, som er de to personer, der står bag de to største modkampagner.

- Birgit Bjerre ændrede med det samme. Hun er selv kunster, og forstod godt, at man ikke bare kan kopiere. Men Alexander Nicolas Truelsen har ignoreret mig totalt. Jeg har nu skrevet, at han skal fjerne det nu, ellers må jeg tale med mine advokater, siger Yvette Espersen.

Bagmand: Jeg forstår det ikke

Alexander Nicolas Truelsen bekræfter, at han har modtaget mails fra Yvette Espersen, men forklarer, at der er tale om en principsag.

- Det er en helt ny drejning, at det skal være juridisk. Jeg er ret overrasket, for jeg har jo nærmest stået face-to-face med hendes mand, der fortæller, at vores kampagne er sjov, og man hører Thulesen Dahl sige, at man skal komme i sommerhumør – og så lander det her pludseligt, siger Alexander Nicolas Truelsen.

Han fortæller, at han ikke kender til det juridiske i ophavsretten, hvorfor han ikke har taget endelig stilling til, hvad han vil gøre med kampagnen, der lige nu florerer med over 19.000 ’synes godt om’-tilkendegivelser og næsten 7.000 delinger på Facebook.

- Jeg har ikke turde gøre noget. Jeg har aldrig prøvet det før. Jeg forstår ikke, at der skal gøres en sag ud af det. Jeg synes, vores kampagne er helt legitim. Debatten har været indholdsrig indtil nu, så jeg forstår det ikke, siger Alexander Nicolas Truelsen.

Men for Yvette Pedersen handler det ikke om det politiske, men alene om ophavsretten.

- Det er ganske almindelig praksis i branchen. Det er aldrig noget, man ser igennem fingre med – så vil det jo ikke give mening at lave ting. Man kan heller ikke bare bruge Nike-logoet. Det er min egen font, som jeg har lavet i hånden. Det er solgt, men det er stadig mig, der ejer det, siger Yvette Espersen.