Politik

Tusk: Måske umuligt at nå parallelaftale om Europol

Danmark får meget svært ved at opnå en parallelaftale om det fælleseuropæiske politisamarbejde, lyder det.

Det bliver ikke bare svært for Danmark at opnå en parallelaftale med EU om Europol, det bliver "måske umuligt", lyder det tirsdag på et pressemøde i Statsministeriet.

Ordene kommer fra formanden for Det Europæiske Råd, polske Donald Tusk, som mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under et besøg i Danmark og senere Grønland.

Pressemødet var noget forsinket, for de to herrer har rigeligt at diskutere. På mødet understregede Lars Løkke Rasmussen behovet for, at Danmark får en parallelaftale på Europol, Eurojust og PNR, som registrerer oplysninger om flypassagerer. 

- Det er i vores fælles interesse, at vi fortsat kan være med, sagde statsministeren.

Men det er stadig et åbent spørgsmål, lod Donald Tusk forstå. 

- Det bliver ikke let, måske umuligt, sagde han og omtalte det danske spørgsmål som "en af vores prioriteter". 

- Det er også en sag, der er vigtig for andre lande end Danmark. Hvad er mere vigtigt i denne tid end samarbejde mellem medlemslandene om antiterror. Det er derfor, at jeg kan forsikre, at en dansk parallelaftale måske ikke er på toppen af listen, men den er blandt vores prioriteter.

Dansk Folkeparti og Enhedslisten er optimister

Det udvidede Europol træder i kraft 1. maj næste år, men parterne er tidligere blevet enige om at forsøge at få en aftale på plads inden udgangen af 2016.

Eksperter på området og kommentatorer venter, at det bliver svært at opnå en parallelaftale for Danmark, når det fælles europæiske politisamarbejde overgår fra at være mellemstatsligt til at være overstatsligt.

Omvendt mener blandt andet Enhedslisten og Dansk Folkeparti, at det vil være muligt at indgå en aftale.

- Det er et rent politisk spørgsmål. Det er ikke svært tilgængeligt, men handler om, hvorvidt man vil det, sagde Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl til TV 2 efter pressemødet.

EU må bevise, at kritikere tager fejl

Der blev også plads til at drøfte nogle af de andre dagsordner, der fylder i EU for tiden, fortalte Lars Løkke Rasmussen.

- Europa håndterer mange udfordringer. Migrationskrisen, en skrøbelig økonomi og den fortsættende konflikt i det østlige Ukraine for blot at nævne noget. Den bedste måde at håndtere disse udfordringer sker gennem tæt europæisk samarbejde. Det tog noget tid – og hvis I spørger mig for lang tid – men Europa er begyndt at levere på håndteringen af migrationskrisen. Vi har reduceret antallet af flygtninge ved at lukke vest-Balkan-ruten, lød det fra statsministeren.

Nu er der ifølge ham brug for at fortsætte linjen.

- Vi vil fortsætte med at give svar. Men vi må ikke narre os selv. Der er en mistillid blandt betragtelige dele af den europæiske befolkning til at EU kan håndtere disse udfordringer. Det eneste der er at gøre er, at bevise, at de tager fejl.

Lignende toner lød det fra Donald Tusk.

- EU kan få skylden for meget, men det er stadig den mest effekitve brandmur mod de mange farlige og tragiske konflikter i de europæiske lande. Vi må minde os selv om det lidt kedelige faktum, at det eneste alternativ til unionen er politisk kaos, sagde Tusk.

I eftermiddag fortsætter han og Lars Løkke til Grønland for at diskutere klima med formanden for Grønlands Landsstyre.